Horeca-cao 2024: KHN, FNV Horeca en CNV komen tot overeenkomst

Overeenkomst horeca-cao 2024
Tags: cao

Horeca-cao 2024: KHN, FNV Horeca en CNV komen tot overeenkomst

KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Krachtig antwoord

Het structurele personeelstekort in de horeca vraagt om een krachtig antwoord. KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen streven met de nieuwe cao naar een sterke en duurzame toekomst voor de horecabranche door minimumarbeidsvoorwaarden vast te stellen die de sector vooruithelpen.

'Ook bevat de nieuwe Horeca-cao voor het eerst een minimumstagevergoeding'

De nieuwe Horeca-cao bevat belangrijke wijzigingen om de horeca als aantrekkelijke werkgever te positioneren en met andere sectoren te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt. Deze omvatten een nieuwe loontabel en loonontwikkeling, waarbij de koopkracht van horecamedewerkers wordt verbeterd, terwijl rekening wordt gehouden met de uitdagingen in de sector. Ook bevat de nieuwe Horeca-cao voor het eerst een minimumstagevergoeding, wordt er een ontwikkelingsplatform opgezet en blijft er aandacht voor een goede werk-privé balans.

KHN en FNV

KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Met de recente en aankomende aanpassingen door de overheid van het wettelijk minimumloon was het duidelijk dat aanpassingen noodzakelijk waren. Maar met deze cao maken we ook werk van goed werkgeverschap. We willen immers een sector waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, kunnen doorgroeien en met hun salaris ook op een normale wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Deze cao geeft enerzijds werkgevers ruimte om te blijven ondernemen maar geeft werknemers tegelijkertijd groei- en loonbaanperspectief.”

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Met het cao-akkoord en de afspraken hierin zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Hierbij is het van cruciaal belang dat we met elkaar als sociale partners blijven werken aan een toekomstbestendige en aantrekkelijke sector waar het fijn is voor horecamedewerkers om in te (blijven) leren én werken.”

Artikel delen