Bij het betalen van de rekening laten de meeste gasten een fooi achter. Als ondernemer ben je het doorgeefluik tussen gast en werknemer. Jij bent immers degene die de fooien overmaakt of geeft aan de werknemers. Moet je als werkgever hierover belasting betalen? Of moet de werknemer dit doen? Entree zocht het uit.
Het mag duidelijk zijn: fooi is geen loon. Jij betaalt als werkgever loon aan je werknemers, zoals aangegeven staat in de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Als je een correcte loonbetaling doet, hoef je geen loonheffing, belasting of premies af te dragen over ontvangen fooien.
Goed om te weten: je mag geen tegenprestatie vragen aan je werknemers voor het ontvangen van de fooien. Werknemers hebben altijd recht op fooi als deze aan hen toebehoort.
Betaal je een werknemer minder dan het wettelijke minimumloon of het minimumloon volgens de loontabel van de horeca-cao? Dan veronderstelt de Belastingdienst dat het verschil tussen de uitbetaling en het minimumloon gecompenseerd wordt met fooien. Daar betaal je wél belasting over.
Goed om te weten: het is niet toegestaan om minder loon uit te betalen dan wettelijk netto is vastgelegd. Dit loon maak je via de bank over. Doe je dit niet? Dan volgt er een boete.
Werkgevers hoeven (in de meeste gevallen) dus geen loonbelasting te betalen over fooien. Máár werknemers moeten wel inkomstenbelasting over de fooien betalen. Hiervoor is de werknemer zelf verantwoordelijk, de werkgever dus niet. Je geeft dit op bij de aangifte inkomstenbelasting.