De winterdrukte komt alweer op gang: binnen zit het vol met gasten die genieten van een warme chocolademelk, glas wijn of een herfstcocktail. Het belooft een drukke periode te worden, en het is een uitdaging om het werkrooster goed in te vullen. Zeker omdat niet alle jongeren alcohol mogen schenken! Hoe zat het ook alweer? Dit is wat de horeca cao en de Alcoholwet hierover zeggen.
Op grond van de Alcoholwet mogen jongeren onder de 16 jaar níet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken. Maar er is een uitzondering! Volgens de horeca cao en de Alcoholwet mogen vmbo-scholieren van 14 en 15 jaar, die in het kader van hun opleiding een horecastage moeten doen, dat wél. Zij mogen dus wél werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken en, volgens de Alcoholwet, dan ook zelf alcohol serveren.
Het is gek: jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf geen alcohol bestellen en drinken, maar wél werken in een café of restaurant en alle soorten drank schenken aan gasten. Volgens de horeca cao geldt dit zowel voor leerlingen van horecaopleidingen als voor reguliere medewerkers.
Uiteraard moet jij als ondernemer wél de arbeidstijdenwet in de gaten te houden als je jongeren in dienst hebt. Bij overtreding van de regels riskeer je als werkgever een boete van minstens 200 euro per overtreding, afhankelijk van de ernst van die overtreding.
En vergeet ook dit niet: om alcohol te mogen schenken als horecazaak moet er, zodra de bar open is, altijd iemand aanwezig zijn die het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Dit diploma betekent dat er kennis over het verantwoord schenken van alcohol in huis is.