Veel horecaondernemers werken met minderjarig personeel. Het verschilt per leeftijd wat je personeel voor werk mag doen. Zo moet een maaltijdbezorger bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn. In dit overzicht lees je vanaf welke leeftijd jongeren mogen werken in de horeca en onder welke voorwaarden.
Je mag als horecaondernemer kinderen vanaf 13 jaar laten werken in je zaak. Hieraan zijn wel diverse voorwaarden verbonden. De wet maakt een onderscheid tussen kinderen (jonger dan 16 jaar) en jeugdigen (16- en 17-jarigen). Bij kinderen zijn er beperkingen in tijd en in werkzaamheden. Bij jeugdigen is er een beperking in tijd.
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen in de horeca alleen werken op niet-schooldagen en tijdens vakanties. Daar komt bij dat ze ook niet op zondagen mogen werken. Op de werkdagen mogen ze alleen licht niet-industrieel werk verrichten van maximaal 7 uur per dag. Per week mogen ze maximaal 12 uur werken, tijdens een vakantieweek is dat maximaal 35 uur. De werkdag mag tot maximaal 19.00 uur duren.
Onder licht niet-industrieel werk worden hand- en spandiensten verstaan. Geen zelfstandige arbeid. Denk dus aan hulp bij de bediening of schone afwas wegzetten. Deze kinderen mogen niet werken in een horecaruimte waar alcohol wordt geserveerd.
Let op: 13- en 14-jarigen mogen nog geen maaltijden bezorgen, ook niet op de fiets. Sinds 1 juli 2020 mogen alleen kinderen van 16 jaar of ouder commerciële maaltijden bezorgen. Dit in verband met de verkeersveiligheid.
15-jarigen mogen op schooldagen maximaal 2 uur werken en tijdens niet-schooldagen en vakanties. Kinderen van 15 jaar mogen wel op zondag werken, maar als ze op zondag werken, mogen ze dat weekend niet op zaterdag werken. Een dag per weekend dus. Als ze op zondag werken, moeten de ouders/verzorgers hier uitdrukkelijk toestemming voor geven.
Op de werkdagen mogen ze alleen licht niet-industrieel werk verrichten van maximaal 8 uur per dag. Per week mogen ze maximaal 12 uur werken, tijdens vakanties niet meer dan 40 uur per week. Denk bij de werkzaamheden aan glazen poleren, met de hand afwassen, het terras helpen opzetten en koffie serveren. Alcohol serveren is niet toegestaan, behalve wanneer kinderen van deze leeftijd een stage volgen voor hun horecaopleiding. Ook mogen ze nog niet werken met een geautomatiseerde afwasmachine of kassasysteem.
Ook kinderen van 15 mogen nog geen maaltijden bezorgen. Ze mogen niet voor 7.00 uur s' ochtends werken en niet na 19.00 uur 's avonds. Tijdens vakanties mogen ze tot maximaal 21.00 uur werken.
Voor je minderjarige personeel vanaf 16 jaar zijn de regels een stuk ruimer. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen per dienst maximaal 9 uur werken en per week maximaal 45 uur. Let op: in een periode van vier weken mag het gemiddelde aantal gewerkte uren niet meer zijn dan 40 uur per week. Ze mogen nu ook op zaterdag én zondag werken, zolang er op vrijdag of maandag geen school is. Ze mogen niet voor 06.00 uur ’s ochtends werken en niet na 23.00 uur. Vanaf 16 jaar mag je personeel als maaltijdbezorger aan de slag.
16- en 17-jarigen mogen in principe al het werk in de horeca doen, zolang de veiligheid maar niet in het geding is (denk aan werken met giftige stoffen of werken in een lawaaiige omgeving). Alcohol schenken en serveren is toegestaan voor 16- en 17-jarigen, mits er toezicht van een volwassene is.