De ene werknemer woont dichtbij en de andere verder weg. Welke situatie ook van toepassing is: als werkgever krijg je hoe dan ook te maken met de vraag of je reiskosten vergoedt. Ben je hiertoe verplicht? En wat staat erover in de horeca-cao? Entree zocht het voor je uit en vertelt hoeveel je kunt vergoeden en wat de fiscale regels zijn.
In de horeca-cao staat geen regeling over reiskosten. Dit betekent dat je als werkgever zelf mag beslissen of je reiskosten voor woon-werkverkeer vergoedt. Kies je ervoor om reiskosten voor de horeca te vergoeden, dan gelden de onderstaande fiscale regels.
Werknemers carpoolen, reizen met eigen vervoer, komen met het openbaar vervoer of een mix hiervan. Je kunt voor deze verschillende situaties de volgende vergoedingen aanhouden:
Voor de reiskosten die je vergoedt, stelt de Belastingdienst de volgende voorwaarden:
Volgens de fiscale regels mag je de vaste reiskostenvergoeding bij langdurige ziekte alleen onbelast doorbetalen in de maand dat de werknemer ziek werd en de eerstvolgende maand. Daarna mag je pas weer onbelast uitbetalen in de maand die volgt op de maand waarin de werknemer is hersteld. Is de werknemer een korte periode ziek? Dan mag je de reiskostenvergoeding wél onbelast doorbetalen. Als je wilt afwijken van deze regeling dan kun je specifieke regels opnemen in de arbeidsovereenkomst, waarin staat dat de vaste reiskostenvergoeding wordt stopgezet bij ziekte.
Het kan gebeuren dat een werknemer onder werktijd moet reizen om bijvoorbeeld inkopen te doen of spullen op te halen. Het is dan logisch om reiskosten te vergoeden. Ook hiervoor gelden de fiscale regels.