Horeca-inrichting: voldoet jouw horecazaak aan de wettelijke eisen?

Horeca-inrichtingseisen

Horeca-inrichting: voldoet jouw horecazaak aan de wettelijke eisen?

In de Alcoholwet staan eisen waaraan de inrichting van een horecapand moet voldoen. Denk aan eisen op het gebied van oppervlakte, ventilatie, het aantal toiletten, toegankelijkheid voor minder validen en de brandveiligheid. Af en toe checken levert je wellicht nieuwe inzichten op. Dit zijn de eisen voor de horeca-inrichting. 

Toiletinrichting horeca

Jouw horecazaak moet minimaal twee toiletten hebben. Voor nieuwbouw geldt dat je kunt volstaan met één toilet als daar maximaal 15 personen op zijn aangewezen en bij bestaande bouw is dat wanneer er maximaal 25 personen op zijn aangewezen. Er worden geen eisen gesteld aan toiletten met betrekking tot gender. Toiletten kunnen dus genderneutraal zijn.

Brandveiligheid

Concrete richtlijnen en voorschriften met betrekking tot brandveiligheid zijn geregeld in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en het gemeentelijk Omgevingsplan. Naast het BBL staan er per gemeente aanvullende voorschriften en richtlijnen in het Omgevingsplan. Hierin wordt naast het 'brandveilig bouwen' ook het 'brandveilig gebruik' geregeld. Dan moet je denken aan deze onderwerpen: plaatsing van gebouwen ten opzichte van elkaar, bereikbaarheid van brandweervoertuigen, beschikbaarheid van bluswater en de inrichting van een gebouw.

Lees meer hierover in ons artikel: 'Brandveiligheidseisen in de horeca: hoe zit het?'

Verplichte gebruiksmelding?

Landelijk is het verplicht om een gebruiksmelding te doen als meer dan 50 bezoekers in een gebouw of bouwwerk tegelijkertijd aanwezig zijn. Voor een logiesgebouw/hotel geldt deze verplichting al als aan meer dan tien personen bedrijfsmatig onderdak wordt verschaft. De feitelijke exploitant van het gebouw moet dit doen.

Na een melding kan de gemeente of de brandweer komen controleren of het gebruik van het bouwwerk aan de eisen en eventuele opgelegde nadere eisen voldoet. De controle gebeurt voor de ingebruikname van het gebouw of daarna. De gemeente heeft de bevoegdheid om controles uit te laten oefenen en handhavend op te treden en kan in voorkomende gevallen de eigenaar of exploitant aanschrijven als het bouwwerk niet (meer) voldoet aan de technische bouwvoorschriften of de in de gebruikersvergunning gestelde eisen voor het brandveilig gebruik.

 

Op 1 juli 2024 volgen aangescherpte eisen voor de ventilatie van panden

Keuring

Wanneer je pandeigenaar bent van jouw horecazaak of een bedrijfspand huurt, dan kan het zijn dat jouw verzekering je verplicht om periodiek een SCIOS Scope 10-keuring uit te laten voeren. Tijdens zo’n keuring wordt de brandveiligheid van de elektra en de elektrische installaties en apparaten geïnspecteerd om brand in het bedrijfspand te voorkomen.

Toegankelijkheid voor minder validen

Ook een belangrijke voorwaarde voor de horeca-inrichting: toegankelijkheid voor minder validen. In het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap staat dat horecaondernemers twee plichten hebben: de plicht om een redelijke aanpassing te doen voor minder valide personen en de plicht om 'iets' te doen met de algemene toegankelijkheid van je zaak. Een aanpassing van het hele gebouw is niet nodig, maar een kleine aanpassing (een drempel bijvoorbeeld) om de algemene toegankelijkheid te verbeteren moet wel.

Artikel delen