Horecaondernemers krijgen kans om voormalig kaaspakhuis tot hoogwaardig restaurant te transformeren

Kaaspakhuis in Osingahuizen

Horecaondernemers krijgen kans om voormalig kaaspakhuis tot hoogwaardig restaurant te transformeren

Gemeente Súdwest-Fryslân biedt horecaondernemers een unieke kans om het iconische kaaspakhuis in Osingahuizen (Friesland) te transformeren tot een hoogwaardig restaurant. Ook is er ruimte voor een moestuin en een kleinschalig woningbouwproject met tien tot twaalf woningen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen via de website van TenderNed meedoen aan de marktconsultatie van dit project.

Doe mee via Tenderned

Osingahuizen, een charmant Fries dorpje aan het water, herbergt een bijzonder kaaspakhuis en een scheepswerf uit de jaren twintig. Dit historische pand krijgt een nieuwe bestemming in het toeristische hart van Friesland. Horecaondernemers krijgen de kans om van deze locatie een culinaire hotspot te maken. Michel Rietman, wethouder Wonen en Gastvrijheidseconomie Súdwest-Fryslân, zegt: “Gelegen aan een schilderachtige waterlocatie in Friesland, vormt dit project een ideale plek om een culinaire visie werkelijkheid te maken.”

Eigen moestuin

De wens van de gemeente is dat het restaurant een ‘farm-to-table-concept’ krijgt met producten uit de eigen moestuin, op het niveau van een Groene Michelinster. Achter het voormalige kaaspakhuis biedt het braakliggende terrein ruimte voor een kleinschalig woningbouwproject met tien tot twaalf woningen. De moestuin kan gebruikt worden door het restaurant en bewoners.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Boot-bij-Kaaspakhuis-Friesland-Ester-Bouwsma
Het kaaspakhuis in Osingahuizen

Marktconsultatie

Om de uiteindelijke aanbesteding vorm te geven, organiseert de gemeente Súdwest- Fryslân een marktconsultatie via TenderNed.nl. Dit is het online marktplein voor aanbestedingen van de overheid. De vragen richten zich op onderwerpen zoals: is het raadzaam het project als een geheel aan te bieden, of heeft splitsing van het horeca- en woongedeelte de voorkeur? Hoe beoordeelt u de kansen voor een dergelijk restaurant op deze locatie? Welke voorwaarden zijn essentieel om de kansen te vergroten?

De resultaten van de marktconsultatie worden in november aan de gemeenteraad gepresenteerd, waarna een voorstel voor de verdere ontwikkeling van de locatie volgt.

Over de locatie

Het kaaspakhuis was ooit een levendig centrum voor de opslag en distributie van kaas, geproduceerd door de omringende boerderijen. Met de komst van grootschalige landbouw en de sluiting van veel kleine zuivelfabrieken, verloor het gebouw zijn functie. Jarenlang diende het als scheepswerf, totdat milieuregels een einde maakten aan deze bedrijfsvoering. In 2015 kocht de gemeente het kaaspakhuis en een aangrenzende loods, om het pand nieuw leven in te blazen. Met de herontwikkeling wil de gemeente het rijke landbouwverleden van de regio eren en een moderne, duurzame invulling geven aan het gebouw.
Artikel delen