Horecaondernemers onzeker door regenval en btw-verhogingen

Regen buiten

Horecaondernemers onzeker door regenval en btw-verhogingen

2024 is tot nu toe niet het beste jaar voor de horeca- en recreatiesector, mede door de vele regenval. In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering worden ook btw-verhogingen aangekondigd. Dit zorgt voor onzekerheid bij de ondernemers. In onderstaand artikel lees je wat dit voor de sector betekent.

Bron: Rabobank

Wisselende omzetgroei

In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde het CBS een forse omzetgroei, echter blijkt de omzet tot en met juni 2024 in de sector toch tegen te vallen. Dit heeft te maken met het slechte voorjaarsweer, dit zorgde ervoor dat gasten onder andere minder vaak het terras bezochten. Toch is er een kleine omzetstijging te zien (zie afbeelding hieronder), dat is het gevolg van de prijsverhogingen. Tot en met juni wordt er een omzetgroei van 2,5% verwacht voor de gehele sector, dat komt door de toegenomen koopkracht. Een voorwaarde hiervoor is dat het weer normaliseert en de negatieve effecten van de regen beperkt blijven.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Omzetverwachting-2024-tov-2023

Voorgenomen BTW-verhoging

In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet wordt een BTW-verhoging op een deel van de activiteiten in de vrijetijdssector voorgesteld, zo ook op logies. Het is nog onduidelijk hoeveel duurder bijvoorbeeld een hotelovernachting zal worden, maar de vrijetijdssector heeft ook te maken met andere stijgende kosten die invloed zullen hebben op de prijzen. Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen in de sectoren, want dit hangt af van de bereidheid van de consument om te verhogingen te betalen en de overige kosten van de ondernemers. Zeker is dat de prijzen in de sector zullen stijgen, dat zorgt voor onzekerheid bij ondernemers.

Faillissementen blijven hoog

Het aantal faillissementen blijft stijgen (zie afbeelding hieronder). Zo waren er in de maand mei 150 faillissementen, dat relatief hoger is dan voorgaande jaren. Dat het aantal faillissementen nu toeneemt ligt in de lijn der verwachtingen en volgt op een periode van relatief weinig faillissementen in de sector. De uitdagingen in de sector zijn togenomen. Door inflatie staan de marges onder druk, omdat prijsverhogingen niet altijd mogelijk zijn om de gestegen kosten te dekken.

Ook speelt corona een rol, omdat de beginnende bedrijven zonder reserves destijds nu de opgebouwde schulden moeten terugbetalen. Naast het aantal faillissementen neemt ook het aantal ondernemers in de sector die willen stoppen toe. Hierdoor is er een afname te zien in het aantal horecaondernemingen in het straatbeeld. De verwachting is dat het aantal faillissementen dit jaar verder zal stijgen.

*De tekst gaat verder onder de foto. 

Aantal-faillissementen-afgelopen-jaren

Horeca profiteert van feestdagen

De meeste feestdagen van dit jaar zijn voorbij, en het is duidelijk dat de feestdagen een positief effect hebben op de omzet van de horeca (zie afbeelding hieronder). Hierbij had Koningsdag het grootste positieve effect met een weekomzet die 21% hoger ligt dan andere weken van het jaar. Een verklaring voor de hogere omzet tijdens feestdagen kan niet uit de data worden gehaald, maar bij feestdagen worden regelmatig grootschalige evenementen georganiseerd waar veel horeca aanwezig is.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Horeca-profiteert-van-feestdagen

Positief toekomstbeeld

De horeca heeft geen makkelijk half jaar gehad, onder andere door het tegenvallende voorjaarsweer. Gelukkig is de vooruitblik voor ondernemers in de sector een stuk positiever: de omzet lijkt de komende periode ligt te stijgen.
Artikel delen