Horecavakopleidingen trekken nog steeds studenten aan én leveren jonge horecaprofessionals af. Ook in 2021. Hoe zorgen we ervoor dat die jongeren hun plek vinden in de hospitalitybranche?
Tekst: Carolien Dircken
“Moet ik de hospitality wel in?” Het is een vraag die veel horecaprofessionals in opleiding zichzelf stellen nu de internationale hospitalitybranche een zware klap heeft gekregen door corona. Dat ziet Paul Griep, directeur externe locaties van Hotelschool The Hague, ook. “We hebben de nodige afmeldingen gekregen. Maar omdat de nieuwe lichting zich al vóór corona had aangemeld en we zes keer meer aanmeldingen hadden dan we kunnen plaatsen, zit de opleiding gewoon vol.”
Griep maakt zich zorgen over deze generatie studenten. “Met name over de vraag of deze studenten uiteindelijk wel in de horeca terechtkomen”, zegt hij. “De groep die nu afstudeert kan moeilijk een baan vinden in hotels of restaurants en wijkt daarom uit naar andere branches. Zij gaan aan de slag bij banken, verzekeringsmaatschappijen, grote bedrijven als Ahold en retail, vooral in het hogere segment. Ook studenten die gewoonlijk een bijbaan in de horeca zochten om hun studie te bekostigen, zoeken die nu in andere sectoren.”
Het is lastiger dan het lijkt om vanuit die banen terug te keren naar de hospitality, ziet Griep: “In de horeca werk je je vaak op: je begint onderaan en maakt binnen de branche carrière. Hoger op die carrièreladder instromen is eigenlijk niet gebruikelijk, dat maakt de overstap lastig. Als de studenten eenmaal gewend zijn aan de functie, arbeidsomstandigheden én het salaris die andere branches bieden, is het bovendien maar de vraag of zij zelf terug willen naar hun oorspronkelijke vakgebied.”
Toch heeft de branche deze professionals in spé nodig. “De horeca gaat harder accelereren dan ooit. Het zal misschien nog even duren voor hotels weer draaien, maar restaurants zullen dit jaar weer knallen”, denkt Griep. “Deze studenten hebben voorliefde voor hospitality én zijn innovatief: ze zitten in projectgroepen waarin ze bezig zijn met duurzaamheid. Dat is heel waardevol voor de horeca.”
De oplossing om deze jonge generatie (weer) aan boord van de branche te krijgen? “Misschien kan de hospitalitysector qua salaris niet concurreren met het bedrijfsleven, maar voor deze generatie draait het ook om doorgroeimogelijkheden. Dat is zeker zo belangrijk.”
En daar is een progressieve aanpak voor nodig. “Het is tijd voor nieuwe businessmodellen. Laat jong talent zich bijvoorbeeld inkopen in je zaak. Dan krijg je echt betrokkenheid en bind je talent aan je bedrijf.”
Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!