Kies de juiste horeca koeling met deze drie simpele stappen
Torenhoge energieprijzen, producten met verschillende bewaaradviezen en koelingen die continu open en dicht gaan. Deze factoren maken het kiezen van de juiste horeca koeling voor horecaondernemers lastig. Met deze drie simpele stappen is de keuze voor de juiste horeca koeling sneller gemaakt.
Stap 1: bepaal wat je wil koelen
De allerbelangrijkste vraag bij het kiezen van de juiste horeca koeling is: 'Wat wil je koelen?' Producten hebben namelijk verschillende bewaaradviezen. Zo moeten de meeste vleeswaren bewaard worden op een temperatuur van 0 tot 4 graden, terwijl eieren, fruit en groente goed gedijen bij 4 tot 8 graden.
Voor het bewaren van bereide producten zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken aan te raden. Denk aan salades en smoothies die hierin bewaard kunnen worden en tegelijkertijd voor de klant te zien zijn. De gecontroleerde temperatuur in deze koelingen zorgt ervoor dat eten lang goed blijft zonder dat het bevriest.
Voor verpakte producten is wandkoeling het meest geschikt. Dankzij de (vaak in hoogte verstelbare) schappen kun je hier tientallen producten in kwijt, van voorverpakte sandwiches tot flesjes drinken.
Stap 2: Inventariseer het energieverbruik
Gezien de stijgende prijzen van energie, is het belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik en het gebruik van koelingen. Sommige koelingen doe je meerdere keren per dag open. Je kunt dan beter kiezen voor een krachtiger model. Zo'n koeling behoudt de temperatuur effectiever en zo slaat de koeling niet telkens aan wanneer deze geopend wordt. Dit betekent wel dat dit soort koelapparaten meer energie verbruiken dan je misschien gewend bent.
Omdat horeca koelingen intensiever gebruikt worden dan huishoudelijke apparaten zul je ook een hoger energielabel zien op deze koelkasten. Een horeca koelkast met energielabel A zul je niet snel zien. Het energieverbruik varieert van 600W tot wel 1500W. Al zijn koelingen in de laatste categorie wel veel beter in staat om ook bij hogere omgevingstemperaturen te koelen. Handig voor in de horecakeuken dus.
Stap 3: Weet wat voor koeling je koopt
Er zijn drie manieren waarop een koeling kan werken: via geforceerde koeling, geventileerde koeling of statische koeling.
- Geforceerde koelingen zijn het meest geschikt voor professioneel gebruik. Deze koelingen behouden het beste de temperatuur. Ook wanneer de koeling vaak geopend wordt. Wanneer de deur wordt geopend, kun je de koele lucht voelen én horen blazen. Koele lucht wordt via de zijwanden in de kast geblazen. Vaak bevinden zich in deze horeca koelers meerdere verdampers en ventilatoren. Dit zorgt ervoor dat de gehele zone gelijkmatig gekoeld wordt.
- Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Via leidingen met koelmiddel wordt de koelkast koud. Doordat er in een statische koeling vrijwel geen luchtcirculatie plaatsvindt, kan de kou zich ook minder goed verdelen. Hierdoor is de onderkant van de koeling kouder dan de bovenkant. Een geventileerde koeling lost dit probleem op: een extra ventilator zorgt ervoor dat de kou de koeling rondgaat.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen