Hotelier Jan Akkermans voert actie op Prinsjesdag: 'Stop de btw-verhoging'
Een bondgenootschap van organisaties uit logies, cultuur, sport, evenementen, media en boeken voert actie in Den Haag tegen de Prinsjesdagplannen. Bij museum Escher in het Paleis en museum Huis van het Boek is vlak voor de koninklijke koets een twintig meter lange ‘kassabon voor de samenleving’ opgehangen, die de financiële gevolgen van de btw-verhoging toont. Hotelier Jan Akkermans waarschuwt: "Een weekendje weg wordt voor veel Nederlanders onbetaalbaar."
Op de vroege ochtend van 17 september maakt een brede vertegenwoordiging van experts en ervaringsdeskundigen in het bijzijn van pers en politici een statement bij het uitrollen van de kassabon: stop de btw-verhoging. Tijdens het langsrijden van de Glazen Koets wordt eenzelfde kassabon uitgerold vanaf het dak van museum Escher in het Paleis.
Klap voor het toerisme
Jan Akkermans, eigenaar van Hotel Corps de Garde en Hotel Halbert in Groningen, waarschuwt voor de gevolgen van de btw-verhoging op logies: “De btw-verhoging maakt hotelovernachtingen duurder en zorgt ervoor dat een weekendje weg voor veel Nederlanders straks onbetaalbaar wordt. Toeristen wijken hierdoor uit naar goedkopere alternatieven in België en Duitsland, wat een flinke klap is voor het toerisme in de grensregio's. Bovendien maakt de recente analyse van ABN AMRO duidelijk dat de opbrengst van deze verhoging veel lager zal zijn dan verwacht, terwijl de schade voor de hotelsector enorm is. We roepen de overheid dan ook op: stop de btw-verhoging!”
Naast schrijvers, kunstenaars, muzikanten, fotografen en sporters was ook artiest Jefferson Yaw Frempong-Manson aanwezig: “Ik denk dat cultuur voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk moet blijven. Als deze btw-verhoging doorgaat heb ik minder geld om mijn muziek te kunnen maken. Maar ook voor de jongeren die tickets willen kopen voor mijn shows, het zou doodzonde zijn als mensen hun kaartjes niet meer kunnen betalen.”
Ook Mohammed Mohandis (GL/PvdA en Ines Kostić (PvdD) hadden zich aangesloten bij de actie van #geenhogerebtw, evenals Rob Jetten (D66): “Het kabinet heeft zonder enige visie deze btw-verhoging doorgevoerd, maar die raakt ondernemers, de cultuursector en de sport. Terwijl al deze dingen juist het leven draaglijker, gezonder en leuker maken.”
Alles wordt duurder
Astrid Weij, directeur van Kunsten '92 en een van de initiatiefnemers van het bondgenootschap #geenhogerebtw, stelt: "Iedere Nederlander zal de btw-verhoging voelen in diens portemonnee. Of je nou van musea houdt, concerten bezoekt, sport beoefent of boeken leest: alles wordt duurder. Dit zal ertoe leiden dat mensen noodgedwongen afhaken, terwijl deze zaken juist bijdragen aan ons welzijn."
Weij benadrukt dat de btw-verhoging de financiële positie van vele sectoren ondermijnt. "Op de lange termijn zal dit de samenleving veel meer kosten dan het oplevert. Met deze actie willen we laten zien hoe groot de impact van deze maatregel kan zijn voor ons allemaal."
Afname van logies met 6,75%
De maatregelen in het algemeen en de btw-verhoging in het bijzonder zullen vooral de middenklasse en mensen met een kleine portemonnee raken. De overheid zelf gaat ervan uit dat de btw-verhoging van logies gaat leiden tot een afname van logies met 6,75%, dit betreft dan 4,2 miljoen minder overnachtingen in Nederland.
Uit een economische analyse blijkt dat de btw-verhoging ook zal leiden tot 1,5 miljoen minder bezoeken aan festivals en 900.000 minder bezoeken aan podiumkunsten. Er zullen ieder jaar 4 miljoen boeken minder verkocht worden en 150.000 mensen zullen hun abonnement op de bibliotheek opzeggen. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat de verhoging van het btw-tarief op sportbeoefening ertoe leidt dat minstens 500.000 Nederlanders stoppen met sporten.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen