Natuurlijk: je kunt starten als mede-eigenaar van een horecaketen of onder de vleugels van een grote investeerder of horecagroep, maar wat als je op eigen kracht jouw droom - je eigen horecazaak - wil realiseren? Wat zijn dan de grootste kostenposten én waar haal je het geld vandaan? “Tot je opent, heb je een inkomen nodig.”
Tekst: Kristi Houtkamp
De economie trekt weer aan (CBS: 0,8% groei derde kwartaal 2024), het besteedbare inkomen van mensen stijgt: dit is misschien wel het moment om die droom van een eigen horecazaak handen en voeten te geven. Maar: hoe pak je dat aan als je niet afhankelijk wilt zijn van de financiële steun van een grote investeerder, zoals een horecagroep of een franchiseformule?
“Dat kan alleen met een ijzersterk concept, een flinke dosis doorzettingsvermogen én een goed overzicht van de kosten. Want zonder solide financiële planning kan die droom al snel veranderen in een nachtmerrie”, waarschuwt Christian Severijns, senior horecaadviseur bij adviesbureau BRO en vrijwillig coach bij microfinancieringsorganisatie Qredits.