Jolanda Brandhoff is housekeeping manager: wat schuilt achter die schone kamers?

Jolanda Brandhoff en een van de schoonmaakmedewerkers
Tags: hotel
Gepubliceerd op: 2 april 2025

Jolanda Brandhoff is housekeeping manager: wat schuilt achter die schone kamers?

Achter de frisse kamers, opgemaakte bedden en blinkende badkamers van een hotel schuilt een dynamisch beroep: dat van een schoonmaakmedewerker. Jolanda Brandhoff (57) is housekeeping manager bij Inntel Hotels Amsterdam Centre. Samen met assistent Selvina Heijnen stuurt ze een team aan van 36 schoonmaakmedewerkers en supervisors.

Tekst: Madelief de Weerd
Foto: Jolanda Brandhoff en een van de schoonmaakmedewerkers

"We starten altijd met de dagopening, waarin ik een praatje maak met de schoonmaakmedewerkers", vertelt Brandhoff. "We hebben een hechte band en ze komen vaak naar me toe met zowel werk- als privézaken. Ik zorg ervoor dat ze zich gehoord voelen, dat is belangrijk in mijn rol. Zo ontstaat er een open sfeer waarin we respectvol met elkaar omgaan."

'Iedereen spreekt een andere taal, dus soms praten we met onze handen en voeten'

Na de opening worden de kamers verdeeld over de schoonmaakmedewerkers, die per persoon gemiddeld zestien tot achttien kamers per dag schoonmaken. Supervisors inspecteren de kamers vervolgens nauwkeurig en geven door aan de receptie wanneer alles in orde is. Ook last minute veranderingen, zoals ‘room moves’ en speciale verzoeken van gasten, pakken ze op. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een gast die allergisch is voor bepaalde kussens of dekbedden; Brandhoffs team zorgt er dan voor dat deze worden verwijderd.

Communicatie

Zulke zaken binnen het team communiceren vindt Brandhoff het leukst: met zoveel verschillende nationaliteiten en taalbarrières is de communicatie soms een uitdaging. “Iedereen spreekt een andere taal, dus soms praten we echt met onze handen en voeten”, vertelt ze lachend. “Als we elkaar dan uiteindelijk begrijpen – en dat doen we altijd – dan geeft dat nóg meer voldoening.”

Inntel-Hotels-Amsterdam (1)
*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.
Inntel-Hotels-Amsterdam (2) Inntel-Hotels-Amsterdam (3)

Van schoonmaakmedewerker naar manager

Brandhoffs carrière begon als schoonmaakmedewerker bij Golden Tulip Barbizon Schiphol. Daarna werkte ze een tijd in een andere branche. Ze begon de hotellerie steeds meer te missen en besloot bij Inntel Hotels Amsterdam Centre te solliciteren als supervisor. Toen de F&B/housekeeping manager in 2023 vertrok en Brandhoff steeds meer taken oppakte, greep ze haar kans om door te groeien naar housekeeping manager. Daarnaast is ze, samen met Patrick Wahle, vertrouwenspersoon.

Werkdruk

"In het begin vond ik de werkdruk zwaar, vooral omdat ik opeens veel meer verantwoordelijkheden had", vertelt Brandhoff. "Maar gaandeweg leerde ik hoe ik alles moest aanpakken en groeide ik in mijn rol. Nu ervaar ik het niet meer als druk, maar als iets leuks."

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals het maken van de tweewekelijkse roosters. "We vragen iedereen om hun beschikbaarheid op tijd door te geven, maar dat gebeurt niet altijd. Soms moeten we het rooster twee keer per dag aanpassen. Daarvoor heb je veel geduld nodig."

Ambitie

Brandhoff heeft in de afgelopen jaren haar team weten te stabiliseren door meer vaste werknemers aan te nemen en werkprocessen te verbeteren. “Ik ben trots op het verlagen van de schoonmaaktijd die we per kamer nodig hebben en de positieve feedback die we krijgen van gasten. Dat geeft elke werkdag weer voldoening.”

Verder doorgroeien binnen het hotel ambieert Brandhoff niet. “Deze functie zie ik als mijn eindstation, gezien mijn 57 jaar. Een hogere functie betekent ook minder contact met gasten, en laat dat nou net hetgeen zijn wat ik zo leuk vind.”

Inntel-Hotels-Amsterdam (5)
Artikel delen