

KHN, CNV en De Horecabond lanceren Horeca Ontwikkel Platform in april
Op 1 april 2025 gaat het Horeca Ontwikkel Platform (HOP) van start. HOP is een initiatief van sociale partners: Koninklijke Horeca Nederland (KHN), CNV en De Horecabond. Het platform is opgericht om de horeca te versterken. Met de start van HOP begint ook de premie-inning. In dit artikel lees je wat dit voor jou als ondernemer óf als medewerker betekent.
Wat betekent dit voor horecaondernemers?
Met de start van HOP start ook de premie-inning. De sociale partners hebben afgesproken dat werkgevers en werknemers samen 0,2% van het brutoloon afdragen aan HOP. De volledige premieafdracht verloopt via de werkgever. Dit betekent dat jij als werkgever vanaf 1 april 2025 0,1% inhoudt op het brutoloon van jouw medewerkers en dit samen met de werkgeversbijdrage van 0,1% afdraagt aan HOP. De premie is verplicht voor alle werkgevers en werknemers in de horeca.
De eerste factuur ontvang je in het najaar. Vanaf dat moment ontvang je na afloop van elk kwartaal een premiefactuur van 0,2% van je bruto loonsom. Met de premie voor HOP bouwen we samen aan de toekomst van onze sector. Zo blijft de horeca een aantrekkelijke plek om te werken, ontwikkelen én ondernemen.
Zó bereid je je voor
- Controleer je loonadministratie - Zorg ervoor dat je de premie correct verwerkt als aparte post in jouw loonadministratie. De inhouding van 0,1% op het salaris van medewerkers moet zichtbaar zijn op de loonstrook.
- Bereid je voor op de eerste factuur - De eerste factuur ontvang je in het najaar van 2025. Zorg dat je de premie gereserveerd hebt staan. Daarna ontvang je na afloop van elk kwartaal een factuur voor de premie-inning. Je wordt tijdig over de praktische uitvoering geïnformeerd.
- Informeer jouw medewerkers - Leg uit waarom de premie wordt ingehouden. Voor meer informatie kun je jouw medewerkers verwijzen naar de website van HOP.
- Houd de website in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsupdate - HOP is volop in ontwikkeling, de start van de premie-inning is een belangrijke eerste stap. In de loop van 2025 zullen de eerste initiatieven op de website te vinden zijn. Met de HOP-nieuwsupdate informeren we je als er belangrijke informatie voor jou is.
Wat betekent dit voor horecamedewerkers?
Vanaf 1 april 2025 wordt er een premie ingevoerd ter financiering van HOP. Deze premie bedraagt 0,2% van het brutoloon, gelijk verdeeld tussen werkgever en werknemer. Dit betekent dat er 0,1% van je brutoloon wordt ingehouden als bijdrage aan HOP.
Wat moet je weten over deze premie?
- Ingangsdatum premie-inning - De premie-inning start 1 april 2025. Vanaf die datum wordt de premie verwerkt in de loonadministratie en is deze zichtbaar op je loonstrook.
- Verplichting - De premie is verplicht voor alle werknemers en werkgevers in de horeca.
Wat zijn de voordelen van HOP werknemers?
- Scholing en ontwikkeling - Er komen meer mogelijkheden voor trainingen en opleidingen, zodat je je kunt blijven ontwikkelen in je vak.
- Betere werkomstandigheden - HOP streeft naar verbeterde arbeidsomstandigheden, wat bijdraagt aan een prettigere werkomgeving.
- Sterkere positie op de arbeidsmarkt - Door de focus op vakbekwaamheid en ontwikkeling sta je sterker op de arbeidsmarkt.
- Meer carrièrekansen - Met de extra aandacht voor scholing en ontwikkeling ontstaan er meer doorgroeimogelijkheden binnen de horeca.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen