Het is volgens KHN begrijpelijk dat de regering uitzonderlijke maatregelen treft met het oog op de volksgezondheid, maar de gevolgen voor de horecabranche zijn niet te overzien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We hadden liever gezien dat er kort en hard werd ingegrepen.”
KHN-voorzitter Robèr Willemsen over de maatregelen: “Dit is voor de horeca een beroerde uitkomst. We hadden liever gezien dat er kort en hard werd ingegrepen. Nu werken we opnieuw met een ‘pappen en nathouden’ scenario. Ik hoop oprecht dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt en dat deze maatregelen op korte termijn de gewenste effecten laten zien, zodat we zo snel mogelijk weer volop kunnen ondernemen.”
Willemsen: “Naast volledige compensatie is het minstens zo belangrijk dat het kabinet komt met een echte exitstrategie want op dit moment is het dweilen met de kraan open. Men is hopelijk doordrongen van het feit dat we met name te maken hebben met een zorgcrisis. Er moet daarom een duidelijke visie komen, om te voorkomen dat we hier in de toekomst keer op keer tegenaan blijven lopen.”
KHN roept het kabinet op de oorzaak aan te pakken, zodat er niet telkens ingegrepen moet worden in allerlei sectoren in de samenleving waar het probleem niet ligt. “Het is goed om te horen dat werkgevers en sociale partners met het kabinet in gesprek gaan over een langere termijn strategie. Daar hebben we zelf ook op ingezet. KHN levert daar graag een bijdrage aan”, aldus Willemsen.
”De horeca heeft de afgelopen 20 maanden enorm hard haar best gedaan om gasten een veilige omgeving te bieden en besmettingen te voorkomen én met resultaat; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is volgens cijfers van het RIVM de laatste week slechts 0,9 procent. De horeca begrijpt dat er moet worden ingegrepen, maar waarom wordt er telkens aan die horeca knop gedraaid terwijl daar nauwelijks besmettingen plaatsvinden? Als huiskamer van de samenleving biedt de horeca juist een omgeving waar men op een veilige en verantwoorde manier kan samenkomen. De nieuwe maatregelen zijn dan ook een bittere pil voor de horeca.”
Compensatiepakket moet per direct verbeterd en uitgebreid worden
”Het is duidelijk dat een verbeterd compensatiepakket voor het vierde kwartaal hard nodig is. Maar als het gaat om de financiële pakketten, dan is het ook belangrijk dat er wordt gekeken naar de langere termijn, inclusief schuldsanering en een investeringsfonds.”
Willemsen: “De horeca wordt opnieuw keihard geraakt en ik maak me dan ook grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uiteraard kan er wat KHN betreft geen discussie meer bestaan dat er met de geldende coronamaatregelen een volledig compensatiepakket moet komen. Gelukkig bleek in een debat van de Tweede Kamer afgelopen woensdag dat vrijwel alle fracties op eenzelfde lijn zitten van meer steun.”
”De minister president heeft gezegd dat de steunpakketten ruimhartig zullen zijn en opnieuw worden geactiveerd. Dat doet recht aan de financiële positie waarin de horeca verkeert. Er komt nog een steunbrief, die zullen we nauwgezet bestuderen. Vanzelfsprekend zullen we het kabinet en de Tweede Kamer voorzien van onze extra suggesties voor verbetering.”