KHN begrijpt dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid is om aanvullende maatregelen te treffen. Maar het blijft volgens de branchevereniging bijzonder dat opnieuw de nadruk op de horeca wordt gelegd.
KHN laat weten: "Het besluit voor het terugdraaien van een aantal maatregelen (reserveren verplicht én gezondheidscheck) én daarbovenop de verplichting van het noteren van contactgegevens van gasten is enorm teleurstellend. De horeca volgt de protocollen en KHN blijft haar leden én gasten oproepen zich aan de regels te houden. De 1,5 meter afstand is een grote uitdaging, maar elke besmetting is er een teveel dus we moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen om een tweede lockdown te voorkomen."
KHN: "Een zeer teleurstellend besluit, maar mocht dit omwille van de volksgezondheid écht noodzakelijk zijn, dan verwacht KHN wel dat de (lokale) overheid gezamenlijk met de ondernemers meedenkt over een oplossing. KHN is van mening dat we geen discussie moeten voeren over boetes/sluitingen (dit werkt alleen maar averechts), maar over het draagvlak voor de maatregelen bij het publiek. De overheid heeft daar een belangrijke rol in als het gaat om informeren en voorlichten. Het draagvlak voor de maatregelen neemt af dat is niet alleen op de horecaondernemers af te wentelen. Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat we allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het effect is het grootste als we dit met alle sectoren doen. Daarom vindt KHN het wel bijzonder dat opnieuw de nadruk op de horeca wordt gelegd."
"Belangrijk om te benadrukken is dat de toename van het aantal besmettingen volgens het RIVM vooral toe te schrijven is aan activiteiten in de persoonlijke sfeer, zoals familiebijeenkomsten, feestjes en borrels. Hier zouden mensen zich onvoldoende aan de hygiënemaatregelen en de anderhalvemeterregel houden. De afgelopen week hebben een aantal zaken (o.a. in Amsterdam en Rotterdam) om deze reden ook hun deuren moeten sluiten, maar dit is zeker niet representatief voor de horeca in deze steden en in Nederland. We betreuren deze besmettingen en willen deze ook zeker niet bagatelliseren, maar het is belangrijk om ons te realiseren dat overal waar mensen samenkomen, kunnen nieuwe besmettingen plaatsvinden: thuis, bij familie, in de sportschool en dus ook in de horeca."
"KHN begrijpt dat als het aantal besmettingen toeneemt, het de taak van de overheid taak is om mensen te wijzen op de risico’s, alert te zijn, de maatregelen in acht te nemen en aanvullende maatregelen te treffen, maar het is bijzonder om daar uitsluitend de horecasector voor te aan te wijzen. De overheidsmaatregelen die nog steeds gelden hakken er enorm in bij de horeca en dit besluit is dan ook enorm teleurstellend. Horecaondernemers snakken naar verlichting van de maatregelen. De horeca volgt de protocollen en KHN blijft haar leden oproepen er alles aan te doen om de veiligheidsmaatregelen te hanteren. Ook blijft KHN de gasten oproepen zich aan de regels te houden. De 1,5 meter afstand is een grote uitdaging, maar elke besmetting is er een teveel dus we moeten gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen."