Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de levendigheid weer terugkeert in de horeca nu het merendeel van de restricties per 25 februari is losgelaten. Echter gelden er voor de branche nog steeds beperkingen die invloed hebben op de bedrijfsvoering. KHN pleit er bij het kabinet daarom voor om bij het volgende weegmoment op 15 maart alle coronarestricties te schrappen en terug te keren naar het oude normaal.
Hoewel er met de versoepelingen van 25 februari grote stappen zijn gezet, zijn er in Nederland nog altijd coronabeperkingen. Vooral de quarantaine- en isolatieplicht leiden tot problemen en vormen een forse beperking voor het herstel van de branche. Na een positieve test geldt nog altijd een isolatieplicht van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Inmiddels zitten veel horecamedewerkers ‘ziek’ thuis, terwijl ze geen tot nauwelijks klachten hebben. Ook de quarantaineplicht, die geldt voor mensen rondom iemand die positief is getest, leidt tot uitval. Dit zorgt voor onnodig ziekteverzuim waarmee de verdiencapaciteit in de horeca ernstig wordt beperkt.
Ook in andere sectoren gelden nog restricties. Zo mogen clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar wel mét een testplicht, het zogenoemde 1G. De afgelopen weken hebben we gezien dat dit een enorme drempel oproept voor gasten. Ook de inreisbeperkingen voor mensen die van buiten de Europese Unie naar Nederland komen, belemmeren het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer enorm. Zij moeten zich nog steeds laten testen, ook al komen ze uit een ‘groen’ land. Nu de ziekenhuiscijfers onder controle zijn, ziet KHN dan ook geen reden meer om vast te houden aan al deze restricties en wordt het de hoogste tijd om die laatste stap te zetten en alle coronarestricties los te laten.
De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Door de nog geldende restricties komt de verdiencapaciteit enorm in de knel. Het is cruciaal dat we op korte termijn alle restricties loslaten zodat ondernemers kunnen toewerken naar een rendabele bedrijfsvoering en duurzaam herstel.”
Lang niet alle sectoren zullen direct weer op 100% opereren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook nog een moeilijke tijd tegemoet en daarvoor is perspectief cruciaal. KHN presenteerde deze week daarom een Horeca Herstelplan met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. “De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek”, aldus Willemsen.