

Kidsproof horeca: zo houd je je zaak kindvriendelijk én sfeervol
Kleine kinderen en horeca zijn niet altijd een succesvolle combi. Met aparte zones en een paar kidsproof faciliteiten houd je alle gasten te vriend. “Drukke kinderen dirigeren we na hun pannenkoekje naar de speelhoek.”
Tekst: Janneke Vermeulen
Foto: Playhood in Amsterdam
Jengelende baby’s, rondslingerend speelgoed, mayonaise tegen de muur en ouders die zonder gêne de poepluier van hun kind verschonen op tafel. Kinderen en de horeca gaan niet altijd goed samen. Ondernemer Jac Uytdewilligen van restaurant Mossels & Meer in het Zeeuwse Oostkappelle was de overlast van de kleine gasten zo beu, dat hij en zijn vrouw Mariska besloten om baby’s en peuters na half zes de toegang tot hun zaak te weigeren.
“Vooral de discussies met ouders vielen ons zwaar. Dat kinderen niet braaf op een stoel blijven zitten, is begrijpelijk. Maar ouders grijpen steeds minder in en zijn snel op hun tenen getrapt als je ze erop aanspreekt.” Een veelvoorkomende reactie, vertelt consumentenpsycholoog Tom van Bommel. “Kinderen zijn heilig voor ouders. Ze voelen zich vaak persoonlijk aangevallen als ze commentaar krijgen op het gedrag van hun kroost.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Uiteenlopende doelgroepen
Uytdewilligen is vooralsnog een uitzondering: veruit de meeste zaken, met name in het middensegment, ontvangen een brede doelgroep - inclusief jonge gezinnen dus. Welke faciliteiten bieden zij voor kinderen? En hoe voorkomen zij dat hun zaak in een speeltuin verandert? Robert Elsendoorn, horecaondernemer in de Bollenstreek, heeft een goede modus gevonden. Met zijn zaak Venneper Lodge in Nieuw-Vennep richt hij zich zowel op gezinnen als op zakelijke lunchgasten.
Het is soms even zoeken hoe deze uiteenlopende doelgroepen aan te spreken, vertelt hij. “Communicatie is key. We profileren ons niet als kinderzaak, maar op onze website en socials maken we duidelijk dat alle leeftijden hier welkom zijn. We hebben een pannenkoekenkaart, maar ook een uitgebreid menu voor volwassenen met maaltijdsalades, vis- en vleesgerechten. En we organiseren events voor alle doelgroepen, van schminkmiddagen tot cocktailavonden. Soms ook tegelijkertijd, al is dat niet altijd een succes."
"Afgelopen zomer hadden we buiten een dj en cocktailbar voor de ouders geregeld en een springkussen voor de kinderen. Dat was duidelijk geen match.” Ook ondernemer Uytdewilligen weet hoe belangrijk duidelijke communicatie is. Zijn gasten reserveren telefonisch of per mail. “Bij meer dan twee gasten vragen we standaard of er kinderen bij het gezelschap horen en zo ja: hoe oud ze zijn. Gaat het om jonge kinderen, dan verzoeken we om eerder op de dag te komen. Zo voorkomen we gedoe aan de deur.”
*De tekst gaat verder in het grijze kader onder de afbeeldingen van Playhood Amsterdam.


Kinderhoreca
Deze zaken zijn een hit bij kinderen (en de ouders):
- Club Abbey (Amsterdam): de favoriete hangout van peuters en kleuters, met ballenbak, speeltoestellen en een kidsproof menu.
- Langs Berg en Dal (Noordwijk): met veel pannenkoeken, een kabouterpad, kinderbioscoop en ballenbak.
- Playhood (Amsterdam): een indoor houten speelplein, compleet met kleine bakkerij, politiebureau, ruimtestation, disco, supermarkt en kapsalon.
- Wildebras @ThePark (Garderen): kinderparadijs op de Veluwe, met onder andere bowlingbanen, een gameroom, speelzolder en bioscoop.
Kidsproof faciliteiten
De beste manier om de overlast van kinderen binnen de perken te houden, is volgens Elsendoorn om ze te scheiden van de andere gasten. “Onze zaak is gelukkig ruim opgezet. We konden daardoor makkelijk twee hoeken inrichten, zodat de zakelijke gasten niet gestoord worden door luidruchtige families."
"Buiten hebben we een speeltoestel geplaatst en binnen een aparte speelhoek. Drukke kinderen dirigeren we na hun pannenkoekje met zachte hand naar de speelhoek. Zo kunnen ouders nog even genieten van hun wijntje en ondervinden andere gasten geen hinder. Bovendien zijn moeilijke gesprekken met ouders over het gedrag van hun kinderen zo niet nodig”, aldus de ondernemer, zelf vader van twee jonge kinderen.
Natuurlijk kijkt hij weleens op bij ruziënde kinderen. “Maar meestal lost zoiets zich vanzelf wel op.” Hoewel de ondernemer met de aparte speelruimte meer biedt dan de geijkte kinderstoel en kleurplaat, gaat hij niet all the way met kidsproof faciliteiten. “Bij de toiletten is een verschoonruimte ingericht, maar we hebben bijvoorbeeld geen specifieke plek om te kolven. Borstvoeding gebeurt meestal gewoon aan tafel. De eerste keer is dat ongemakkelijk, maar het went vanzelf”, zegt Elsendoorn.
Vindt de ondernemer dat een adults only-beleid op gespannen voet staat met een gastvrije horeca? “Nee, als je er maar duidelijk over bent. Er is zeker een doelgroep voor. En hoe meer zaken geen kinderen ontvangen, hoe voller het bij ons is.”
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adults only in opkomst
Marketingkansen
Dat het weigeren van kinderen zo’n gevoelig onderwerp is, blijkt ook wel uit de storm die losbarstte naar aanleiding van het adults onlybeleid van Mossels & Meer. Veel media besteedden er afgelopen zomer aandacht aan en op online fora leidde het tot verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Ook collega-ondernemers reageerden, vertelt Uytdewilligen. “Zij vinden het vaak een dappere keuze. Ze lopen tegen dezelfde punten aan, maar durven de stap nog niet te zetten om ouders met jonge kinderen te weren.”
Kindvrije concepten bieden juist marketingkansen, meent Van Bommel. “Het kan een succesvolle strategie zijn om je alleen te richten op volwassenen. De vraag is nu groter dan het aanbod. In het huidige horecalandschap bedien je dus – in ieder geval in het middensegment – echt een niche. Dan heb je een concurrentievoordeel. Voorwaarde is wel dat je je beleid actief promoot: zorg ervoor dat je eruit springt.” Volgens de consumentenpsycholoog kruipt het adults only-beleid, mede dankzij sociale media, langzaam uit de taboesfeer.
“Door alle aandacht en de stof die dat deed opwaaien, worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat ze het zelf eigenlijk ook best lekker vinden om in een rustige sfeer uit eten te gaan.” Uytdewilligen herkent dat: “We ontvangen veel nieuwe gasten die juist hier komen vanwege ons beleid. Ze vinden het heerlijk om tijdens een avondje uit niet gestoord te worden door huilende baby’s en ravottende kinderen. Maar voorheen konden ze nergens terecht, of ze moesten echt naar een sterrenzaak. Meer ondernemers zullen overstag gaan, daar ben ik heilig van overtuigd.”
Club Abbey in Amsterdam


.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen