Klimaatbeheersing is voor horecaondernemers altijd al een uitdaging. En sinds uit onderzoek blijkt dat ventilatie van invloed is op de verspreiding van COVID-19, staat dit nog hoger op de agenda. Als je straks weer opent, moet ook jouw binnenklimaat helemaal in orde zijn. Wat zijn de eisen?
“Het juiste binnenklimaat creëren voor je gasten, personeel en voor het eten en drinken dat je serveert: dat is nog niet zo eenvoudig”, zegt Miranda Groot Zwaaftink, Projectmanager Techniek, Veiligheid en Milieu bij de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek (NVKL). “Er is immers nooit een constante stroom van gasten, de deur gaat vaak open, je wilt niet dat er geuren uit de keuken je zaak in stromen, etc.” Alles draait dus om ventilatie.
Volgens de Drank- en Horecawet moet elke horecazaak over een goed werkend mechanisch ventilatiesysteem beschikken dat altijd rechtstreeks in verbinding staat met de buitenlucht.
Klimaatbeheersing heeft alles te maken met ventilatie. Immers, de verse buitenlucht moet zodanig geconditioneerd worden, dat er een aangenaam binnenklimaat is in je zaak. Het verversen van de lucht zorgt voor voldoende zuurstof.
“Vergeet niet dat de lucht ook nog gefilterd moet zijn, een aangename luchtvochtigheid heeft en zonder tocht en lawaai in de ruimte kan komen”, somt Groot Zwaaftink op.
Met airconditioning creëer je een klimaat dat optimaal comfort biedt met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Er zijn diverse systemen mogelijk: van een split-systeem voor het koelen van één of enkele ruimtes tot aan uitgebreide VRF-systemen voor meerdere ruimtes.
Welk systeem je kiest hangt af van de eisen die je aan het binnenklimaat stelt. Gebruik je de airco alleen voor koeling of ook voor ventilatie en verwarming? En welke capaciteit is er nodig? Een systeem met een te groot vermogen leidt tot tocht, sterk schommelende temperaturen en hoge energiekosten. Met een te klein vermogen bereik je de gewenste temperatuur niet.
De uitbraak van het coronavirus betekent dat horecaondernemers nóg meer bezig moeten zijn met ventilatie en klimaatbeheersing in hun zaak. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ventilatie van invloed is op de verspreiding van het virus.
Groot Zwaaftink: “Je moest dus al kunnen aantonen dat jouw zaak over een goed functionerend ventilatiesysteem beschikt. Daar komen nu twee nieuwe regels bij: vermijd een luchtstroom van persoon naar persoon, bijvoorbeeld van een tafelventilator of staande ventilator, én voorkom recirculatie in een ruimte (recirculatie is geen luchtverversing, maar luchtverplaatsing!). Daarnaast is het verstandig je zaak regelmatig te luchten. Ook in de winter!”