Lodewijk Keulen: ‘De Eendracht is geen keten, maar een familie’

Opening - Portret Lodewijk Keulen - Het Horeca Kantoor

Lodewijk Keulen: ‘De Eendracht is geen keten, maar een familie’

Horecaformule De Eendracht heeft acht locaties en volgend jaar opent nummer negen in Bussum. Maar noem De Eendracht géén keten. “Het is een familie van restaurants”, zegt mede-eigenaar Lodewijk Keulen. Met Esgo Kuiper en Krik Wefers Bettink is hij eigenaar van horecagroep Het Horeca Kantoor. Een onderneming die met onder andere Club Cabo (Zandvoort), Bar Boon (Hilversum en Amsterdam) en Boutique Hotel Weesp ook actief is op het strand, in de koffie en sinds kort in de hotellerie.

Tekst: Iris Kranenburg
Foto’s o.a. Pim Ras 

Veertig jaar runde de familie Veldhuijsen een bekende horecazaak in Baarn: Eethuys Café De Generaal, in het oud-stationsgebouw. Twee jaar geleden namen Lodewijk Keulen, Esgo Kuiper en Krik Wefers Bettink de exploitatie over. Sindsdien valt De Generaal onder De Eendracht, een toegankelijke formule met meerdere locaties. In het grandcafé in Baarn treffen we Keulen. Er is een continue aanloop van gasten, die plaatsnemen aan de leestafel, in het ruime restaurant of op het enorme terras. Op de bar staat verse appeltaart.

Mede-eigenaarschap

Inmiddels zijn er acht locaties van De Eendracht in onder andere Abcoude, Weesp en Hilversum. Dat doen de drie ondernemers overigens niet alleen, want Leon van Bourgonje, Maik Kuijpers en Damy Schuhmacher zijn ook mede-eigenaren van alle locaties. Keulen: “Met deze constructie is er bijna altijd een eigenaar op de werkvloer wat zorgt voor betrokkenheid. Ook kunnen we zo jonge ondernemers een kans geven.”

*De tekst gaat verder onder de foto

5 - Portret Lodewijk Keulen - Het Horeca Kantoor
Lodewijk Keulen bij De Generaal (onderdeel van De Eendracht) in Baarn

Terug naar het begin. De eerste Eendracht werd geopend in Abcoude. In 2012 namen Keulen en Kuiper de exploitatie over van de HME Group. Op dat moment had het duo drie horecazaken, waaronder het Italiaanse restaurant Forno en koffiebar Bar Boon. Keulen: “Met De Eendracht in Abcoude konden we de omzet en het volume ten opzichte van onze drie zaken verdubbelen. Al snel zagen wij de voordelen van zo’n volume, zéker als er nog meer Eendrachten bij zouden komen en wij al onze zaken vanuit een backoffice konden organiseren.” Om dit op te zetten, stapte Krik Wefers Bettink in als compagnon in Het Horeca Kantoor.

Panden met geschiedenis

De Eendracht wordt sindsdien uitgerold in panden met een rijke geschiedenis. Een opening in een nieuwbouwpand is volgens Keulen ondenkbaar. “We willen plekken waar mensen herinneringen hebben”, legt hij uit. Vaak gaat het om een overname van een bekend restaurant, zoals die van De Jonge Haan in Hilversum (2016), Tafelberg in Blaricum (2016) en Brasserie de Hofvlietvilla in Zwolle (2024). Maar een Eendracht hoeft niet per se in een bestaand restaurant te komen, benadrukt Keulen. “De Eendracht in Weesp was een bank en in 2025 openen we De Eendracht in Bussum, in het pand De Vonk dat jarenlang leegstond.”

'Elke Eendracht is een herberg voor de buurt'

Het zijn in elk geval grote panden met een strategische ligging en met plek voor een groot terras. “Ook moet de locatie voelen als een herberg voor de buurt”, vult Keulen aan. Regelmatig komen er locaties op hun pad. “We staan altijd open voor een gesprek, maar hebben strenge eisen voor een locatie. Die in Maarssen hebben we vorig jaar overgedragen en is nu een Teds Bistro. De Eendracht bleek niet op die plek te passen.”

*De tekst gaat verder onder de foto

4 - Portret Lodewijk Keulen - Het Horeca Kantoor
De Generaal in Baarn

Geen keten

Dat veel vaste gasten van een restaurantlocatie bang zijn dat ‘hun’ huiskamer na een overname opgaat in een grote organisatie snapt Keulen wel. Maar hij benadrukt dat dat juist niet zo is. “Een overname betekent vooral een verandering aan de achterkant. Met De Eendracht behouden we de karakteristieke eigenschappen van een pand.” Het woord ‘keten’ wil Keulen dan ook niet in de mond nemen. “De Eendracht is een familie van restaurants. Zo zien we dat.”

Over de locatie in Baarn zegt de ondernemer bijvoorbeeld: “De Generaal heet nog De Generaal en de werknemers hebben we overgenomen. Na de overname zijn wel in fases het terrasmeubilair en de bar vervangen, maar verder ziet De Generaal er nog hetzelfde uit en hangt er nog steeds dat huiskamergevoel.” Keulen legt uit dat ze nooit direct grote veranderingen doorvoeren. “We gaan eerst draaien en kennismaken met de buurt. Na drie tot zes maanden kijken we wat er nodig is. Wel is op iedere locatie de kaart hetzelfde. De kracht van De Eendracht is de rust en regelmaat aan de voor- en achterkant.”

*De tekst gaat verder onder de foto's

3 - Portret Lodewijk Keulen - Het Horeca Kantoor 6 - Portret Lodewijk Keulen - Het Horeca Kantoor

Bartack en Boutiqe Hotel Weesp

Het Horeca Kantoor

De locaties van De Eendracht vallen onder moederbedrijf Het Horeca Kantoor, waarmee Keulen, Kuiper en Wefers Bettink ook nog zes andere horecazaken hebben. De nieuwste is de overname van Boutique Hotel Weesp, een onbemand hotel met negen kamers boven De Eendracht, waarvan Mark Wolff ook eigenaar is geworden. Keulen: “Mark begon in de bediening bij De Eendracht en groeide door naar bedrijfsleider van restaurant Bartack in Amsterdam. Met ons heeft hij nu de kans om een eigen onderneming te runnen.”

'Het spel om een zaak de hele dag vol te houden blijft het belangrijkste'

Hetzelfde geldt voor de twee jaar geleden geopende beachclub Club Cabo in Zandvoort, waarvan Jakob Nieuwenhuijsen en Bob van Gerwen mede-eigenaren zijn (vorig jaar won Club Cabo een Entree Award voor Best New Beachclub). Keulen is erg enthousiast over deze tak van Het Horeca Kantoor. “Hoewel het serieuze bedrijven zijn, zie ik het een beetje als onze fun-tak. Ik houd me het meest bezig met deze restaurants en ik open bijna elke dag zelf Bartack om acht uur ‘s ochtends, heerlijk vind ik dat. Het voelt alsof ik een onderneming run binnen een onderneming.”

De toekomst

Hoe ziet Keulen de toekomst? “Het spel om een zaak de hele dag vol te houden blijft het belangrijkste. We willen de komende jaren nog groeien met De Eendracht, maar groeien om het groeien doen we niet meer. Met de andere tak van Het Horeca Kantoor kijken we ook verder, ook buiten Amsterdam. Misschien komt er nog een tweede Boothuis én een tweede boetiekhotel. Daarvoor zullen we altijd op zoek blijven naar interessante locaties.”

2 - Portret Lodewijk Keulen - Lang Cabo-Zandvoort-1

Huidig portfolio van Het Horeca Kantoor

Lodewijk Keulen, Esgo Kuiper en Krik Wefers Bettink zijn eigenaren van Het Horeca Kantoor.

De Eendracht
  • Abcoude
  • Alkmaar
  • Baarn
  • Blaricum
  • Enkhuizen
  • Hilversum
  • Weesp
  • Zwolle
  • Bussum (2025)
Overig
  • Bartack in Amsterdam
  • Ox & Bucks in Amsterdam
  • Bar Boon in Amsterdam en Hilversum
  • Boothuis in Amsterdam
  • Club Cabo in Zandvoort
  • Boutique Hotel Weesp
Artikel delen