Mario in Neck klaar voor nieuw hoofdstuk: jongste broer Uva aan het roer

Restaurant Mario in Neck

Mario in Neck klaar voor nieuw hoofdstuk: jongste broer Uva aan het roer

In de nieuwe rubriek familiebedrijven spreken we oude én nieuwe generatie horecaondernemers over vernieuwing, het in stand houden van tradities en uitdagingen rondom een overnameproces. Dit keer aan het woord: Esther Uva die samen met haar man Alessandro Uva het beroemde Italiaanse restaurant Mario in Neck runt. In januari 2025 dragen zij het stokje over aan Alessandro’s jongste broer Emilio. “Zorg dat beide partijen duidelijk weten wat de ander wil en respecteer dat.”

Tekst: Madelief de Weerd

Het restaurant ontving diverse prestigieuze prijzen, werd meerdere keren bekroond tot ‘Beste Italiaanse restaurant van Nederland’ én zit al generaties lang in de familie. Restaurant Mario in Neck heeft een lange geschiedenis waar al veel over geschreven is. In januari 2025 is de zaak, opgericht door de Italiaan Mario Uva, klaar voor een nieuw hoofdstuk. Dan neemt jongste zoon Emilio het stokje over van broer Alessandro, die met zijn vrouw Esther de zaak runde sinds 2008.

Kookworkshops

Ondanks de overname blijven Alessandro en Esther niet stilzitten. Zij gaan verder met wat ze het allerliefste doen: kookworkshops geven in het pand naast Mario. Dit deden ze al sinds 2021, toen het restaurant dicht moest tijdens de coronaperiode. Zodra het stokje is overgedragen, kunnen zij zich daar nóg meer op focussen. “Het grappige is dat Mario in 2008 hier ook kookworkshops gaf toen hij het stokje overdroeg aan Alessandro. Hiermee is de cirkel weer rond, en treedt hij opnieuw in zijn vaders voetsporen", vertelt Esther.

'Een flinke uitdaging, maar ook een hele leuke!'

De kookstudio noemt ze dan ook de enige uitdaging in het overnameproces. Deze draait volgens haar al goed, maar er zijn nog veel plannen die ze willen uitwerken. Van culinaire reizen en het geven van masterclasses tot het importeren van Italiaanse producten: “Een flinke uitdaging, maar ook een hele leuke!”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Restaurant-Mario-in-Neck (3)
De kookstudio naast restaurant Mario

Over familie Uva

De familie Uva is al decennialang actief in de horeca. In 1967 nam de uit Italië afkomstige Mario Uva samen met zijn vrouw, als tweede generatie eigenaar, het pand over van zijn schoonvader. Alessandro, oudste zoon van Mario Uva, zette de droom van zijn ouders voort en nam de zaak in 2008 van hen over. In januari 2025 draagt hij het stokje weer over aan jongste broer, Emilio. Tot 2015 hadden Alessandro en Esther ook een pizzeria, maar deze droegen ze destijds over aan Emilio en zijn vrouw. Emilio is dus altijd al nauw betrokken geweest bij restaurant Mario. Precies tien jaar later nemen zij het restaurant over.

Emilio en Alessandro zijn de enigen die altijd nauw betrokken zijn geweest bij de zaak, maar oprichter Mario Uva heeft nog meer kinderen. Zijn dochter woont in Italië, terwijl zijn andere twee zoons in Nederland wonen. Eén van hen werkt ook in de horeca als freelance chef, terwijl de ander een managementfunctie buiten de horeca heeft.

Overname en samenwerking

De twee kijken dan ook uit naar het moment waarop de overname officieel is. Het 60-jarig jubileum staat voor de deur en dit voelt voor Esther als een mijlpaal, maar ook als een nieuw begin. Een stap opzij doen vonden ze daarom niet moeilijk. Esther: “De zaak blijft in de familie en we hebben een goede band met elkaar. Bovendien gaat de overdracht erg soepel, Emilio en zijn vrouw pakken alles moeiteloos op. Ik had ook niet anders verwacht, want ze hebben al tien jaar ervaring in de pizzeria naast Mario. Wij hoeven hen echt niet uit te leggen hoe je moet ondernemen; dat kunnen ze hartstikke goed.”

'Goede communicatie helpt spanningen te voorkomen, zeker binnen een familie'

Veranderingen

Met Emilio die straks aan het roer staat, gaat er ook het een en ander veranderen. Zo worden nu alleen zevengangenmenu’s geserveerd, maar gaan Emilio en zijn vrouw ook vijf- en zesgangenmenu’s aanbieden. Ook de openingstijden worden aangepast. Waar het restaurant voorheen open was van woensdag tot en met zondag, zal de zaak straks geopend zijn van dinsdag tot en met zaterdag. De traditionele Italiaanse lunch op zondag stopt, maar hier gaat Emilio een andere invulling aan geven.

Tip

Als tip voor andere familie-overnames geeft Esther mee dat goede communicatie de sleutel is tot succes. “Zorg dat beide partijen duidelijk weten wat de ander wil en respecteer dat. Voor de een is het een afscheid en voor de ander een nieuw begin. Het is essentieel om rekening te houden met elkaars emoties. Goede communicatie helpt spanningen te voorkomen, zeker binnen een familie.”

Restaurant-Mario-in-Neck (2)
Artikel delen