Mede-eigenaarschap is hot in horecaland! Veel ondernemers zien de voordelen ervan in. Ook Khumbo Musukwa van Veemarktplein in Breda is enthousiast. Hij is samen met zijn vriendin Romy Mulder voor 25% mede-eigenaar van het restaurant. “Mijn droom was om door te groeien, op deze manier kon ik mijn eigen zaak openen.”
Tekst: Madelief de Weerd
Interieurfoto's: Stappen en Shoppen
Gunstige inkoopprijzen, goede adviezen en je zaak met een gerust hart achterlaten wanneer je op vakantie gaat. In het mede-eigenaarschap ziet Khumbo Musukwa (31) alleen maar voordelen. Deze enthousiaste ondernemer is mede-eigenaar van Veemarktplein in Breda. Een klein restaurant met borrelfunctie dat vorig jaar opende. Zijn vriendin Romy Mulder (28) is ook mede-eigenaar van het restaurant pal tegenover Veemarktplein: Latour.
Musukwa en Mulder werkten hiervoor bij Café Publieke Werken in Breda van ondernemers Peter Haverbus, Nico Vilders en Maurice Willemse. Zij zagen het stel als jong talent. Toen het drietal twee nieuwe zaken wilde openen, vroegen ze hen of ze mede-eigenaar wilden worden. “Mijn droom was om door te groeien. Maar een zaak op eigen houtje openen, kon ik mij niet veroorloven”, vertelt Musukwa. “Toen Peter, Nico en Maurice naar ons toekwamen, twijfelde ik dus geen moment. Dit was de uitgelezen kans om te ontdekken of het ondernemerschap iets voor ons is.”
Musukwa is dankbaar voor deze kans en vertelt dat het perfect werkt in de praktijk. “Peter, Nico en Maurice zijn zeer ervaren horecaondernemers en fungeren voor ons als mentors. We kunnen hen alles vragen en ze delen graag hun inzichten. Dit behoedt ons voor het maken van verkeerde keuzes.” Daarnaast zijn de inkoopvoordelen groot. Ze hebben één groothandel voor drie bedrijven. Kleine spelers hebben minder slagkracht, maar met z’n drieën heb je een goede onderhandelingspositie. “Hierdoor hebben we de beste inkoopprijzen.”
Ook voor Haverbus, Vilders en Willemse biedt het mede-eigenaarschap voordelen. Het jonge stel weet namelijk slim in te spelen op trends en kan gas geven. Hierdoor vertrouwen de andere ondernemers de zaak met een gerust hart aan hen toe. Musukwa: “In de praktijk zie je dat het beter werkt als er een eigenaar op de vloer staat in plaats van een bedrijfsleider. Als ik de boel laat verslonzen, heb ik alleen mijn salaris en verder niks. Werk ik knetterhard, dan kunnen we aan het eind van het jaar nog iets verdelen.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.
Musukwa en Mulder zijn nu als duo voor 25% mede-eigenaar van restaurants Veemarktplein en Latour. Haverbus, Vilders en Willemse zijn elk ook voor 25% mede-eigenaar. Ieder legde een bedrag in en krijgt een vergoeding naar rato van de inleg. Aan het eind van het jaar verdelen ze de winst of verliezen. “Nu het goed gaat, zijn we verzekerd van een inkomen én kunnen we leuk ondernemen.”
Als Musukwa toch een nadeel moet noemen, dan is het wanneer ze een goede maand hebben gedraaid. “Dan wil je het liefst dat je 100% eigenaar bent, zodat je die winst niet hoeft te delen.” Toch wegen alle voordelen alsnog op tegen dit nadeel. Hij had het niet anders willen doen.