[Portret] Conscious pioniert met ecosexy
Marco Lemmers en Sam Cohen verleiden hun gasten met duurzaamheid. Hoe? Door met uitgekiende subtiliteit en humor 4 ecosexy Conscious Hotels neer te zetten. “Het was de afgelopen jaren redelijk eenzaam op duurzaamheidsgebied, maar nu nóg valt er veel te winnen.”
Tekst Iris Kranenburg
Duurzaamheid en design. Voor veel hoteliers is de combinatie nog steeds lastig te rijmen. Niet voor Marco Lemmers en Sam Cohen. Voor die 2 termen bedachten ze sowieso één nieuw woord: ecosexy. Met Conscious Hotels, de keten met inmiddels 4 vestigingen in Amsterdam, bouw(d)en ze hier zelfs met veel succes een heel concept omheen. Lemmers vertelt waarom: “Sinds ik zelf vader ben, besef ik dat we nu iets moeten doen om onze kinderen een gezonde toekomst te geven. Bovendien hopen we onze gasten te inspireren om thuis ook bewuster te gaan leven. Daarnaast is er simpelweg steeds meer vraag naar duurzame overnachtingsplekken. Zeker de jonge generatie is enorm kritisch. Deze accepteert geen lulverhalen en wil weten waar spullen vandaan komen. Dit alles zetten wij om naar de praktijk.”
Dat doen de 2 ondernemers niet op een belerende manier. “Integendeel”, zegt Lemmers. “We verkopen duurzaamheid niet als onze belangrijkste pijler, maar proberen gasten op een toegankelijke manier te verleiden en aan het denken te zetten door het onderwerp subtiel te laten terugkomen. Bijvoorbeeld in een mooi en hip design, met goed eten en via uitnodigende communicatie die gepaard gaat met de nodige zelfspot en humor.” Die uitgekiende subtiliteit is ook de reden dat Conscious Hotel The Tire Station aan de Amstelveenseweg werd uitgeroepen tot Best Hotel Concept bij de Entree Awards 2017.
Pionierende start
Op het gebied van duurzame hotellerie, hebben de 2 dus een duidelijke visie. Hun verhaal begon in 2009 met de opening van Conscious Hotel Museum Square. Binnen een jaar werd daaraan de locatie Vondelpark toegevoegd. Beide hotels voldeden sowieso al aan meer dan nodig zou zijn voor een Green Key. Onder andere door te werken met gerecyclede materialen zoals oude koffiekop-houders en yoghurtbekers, verantwoord hout, zuinige verlichting, een verticale plantenmuur die CO2 omzet in zuurstof, een groen dak dat tegelijk functioneert als goede isolatie, waterbesparende kranen en biologische alsook lokale f&b-producten. Het was volgens Lemmers niet eenvoudig om dat in die tijd allemaal van de grond te krijgen. “Veel architecten, designers en leveranciers waren nog niet klaar voor deze relatief nieuwe markt. Het was dus zoeken naar de geschikte adviseurs, materialen en spullen. Ook had duurzaamheid destijds helaas geen goed imago. Veel consumenten zagen het als een geitenwollensokkending en ondernemers als iets wat pijn deed in hun portemonnee.”
Gasten foppen
Onder de gasten van Conscious Hotels sloeg het concept in ieder geval wel aan. Volgens Lemmers is dat voor een groot deel te danken aan de humoristische vorm van communicatie. “Zo vraagt een handdoek via een praatwolkje om meerdere malen gebruikt te worden. Er staat op: ‘If you want another date with me, hang me up. If not, drop me on the floor. I’ll just move on.’ Daarnaast foppen de douchekoppen gasten met lucht (‘I’m cheating on you’), wat resulteert in een volle straal én 35% waterbesparing. Alles heeft een serieuze ondertoon, maar we brengen het steeds met een knipoog. Een verademing, want de hotellerie was, en is nog steeds eigenlijk, jammer genoeg erg stijf en hiërarchisch.”
Nóg innovatiever
Hun succes was voor Lemmers en Cohen in ieder geval genoeg reden om een stap verder te gaan. Zo openden ze in 2016 Conscious Hotel The Tire Station. Hier installeerden ze bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmte-koudeopslag, een techniek om warmte en koude op te slaan in de bodem. Daarnaast werd upcycling (van iets ouds iets nieuws maken) er een nog belangrijker interieurelement; zo maakten ze van de isolatoren van elektriciteitsmasten kroonluchters. Daarnaast openden de ondernemers in hetzelfde pand eco-patisserie Sticky Fingers en restaurant Moer, waar chefs seizoensgroenten fermenteren en wecken, en bartenders groentecocktails maken.
Het meest recente project, Conscious Hotel Westerpark Amsterdam, is echter nog innovatiever: het is namelijk volledig elektrisch. Lemmers: “We maken gebruik van Nederlandse windmolens, koken op inductie en zelfs het water in de douche verwarmen we elektrisch. Wat overigens allemaal vrij ironisch is, omdat in dit pand vroeger juist het hoofdkantoor en de werkplaats van een gasfabriek zaten.” Niet te missen in het bijbehorende restaurant Bar Kantoor, is trouwens de innovatieve aquaponics-wand: hieraan groeien kruiden en groenten doordat ze in verbinding staan met 2 aquaria met vissen. “Dit circulaire systeem maakt het duurzame verhaal af”, aldus Lemmers.
Nadelige gevolgen
Het concept Conscious staat inmiddels als een huis. Volgens Lemmers gaat het zelfs om de meest duurzame hotelketen van Nederland. Al die inventiviteit kent helaas echter ook wat nadelige gevolgen. "Zo kregen we niet het hoogste energielabel, terwijl we wel het duurzaamst bezig zijn. De huidige berekeningen voor die labels lopen namelijk achter op de realiteit." Zo wordt bij Westerpark helemaal geen gas gebruikt, maar alleen elektriciteit, en daar is dan meer van nodig. Maar het gebruik van die groene stroom is, om hoeveel het ook gaat, juist veel beter voor de planeet. Bij de energielabels wordt echter alleen gekeken naar de hoeveelheden energie.
Daarnaast is de transformatie van bestaande, soms monumentale gebouwen tot hotels duur, vervolgt Lemmers. “Natuurlijk kun je ook kiezen voor nieuwbouw, zoals de onlangs geopende duurzame hotels QO en Jakarta in Amsterdam. Dat is uiteraard nog beter voor de planeet, maar de samenleving wordt pas echt duurzaam als we ook die 99% aan bestaande gebouwen verduurzamen.” Met nieuwe Conscious Hotels in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Kopenhagen hopen Lemmers en Cohen daar hun steentje aan bij te dragen.
Gewoon beginnen
Lemmers is in ieder geval blij om te zien dat steeds meer hoteliers zich bezighouden met duurzaamheid. “Gelukkig, want het was de afgelopen jaren redelijk eenzaam. Maar nu nóg valt er veel te winnen.” Welke tips heeft hij? “Screw it, just do it. Begin met duurzaam inkopen voor je operatie, zoals biologische producten. Besef vervolgens dat je bij het verduurzamen van de FF&E echt geen concessies hoeft te doen op het gebied van design en comfort. Het verduurzamen van gebouwen en installaties is vaak lastiger, maar zorg in elk geval voor waterbesparende tappunten en ledverlichting. Laat ten slotte aan je medewerkers en gasten zien dat het leuk is om bij te dragen aan duurzaamheid. Kortom, maak er een positieve beweging van.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen