Dit zijn de NLse finalisten van Bocuse d'Or

Dit zijn de NLse finalisten van Bocuse d'Or

Op 27 mei streden tien geselecteerde kandidaten in het FrieslandCampina Innovation Center voor een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or op 23 september tijdens Gastvrij Rotterdam. De vier finalisten zijn Marco van der Wijngaard​, Micha van der Veen​,  Kees Visser​ en Rob Wijnen.

In 1 uur en 25 minuten moesten de tien kandidaten hun gerecht op vijf borden presenteren aan de vakjury. De vakjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart. De kandidaten werkten met kalfsvlees van de Van Drie Group, aardappelgarnituur en kregen ter plaatse een blackbox met groenten van het seizoen van de Makro aangeboden. Het was verplicht om te werken met deze ingrediënten en de producten van onze partners, waaronder Chef.
 
Route to Gastvrij Rotterdam, Tallinn en Lyon
De vakjury was kritisch op de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale om de Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Wedstrijdleider Marco Poldervaart: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. We hebben mooie presentaties gezien, maar onder druk koken en dan een goed geheel neerzetten is een uitdaging. Dat hoort bij deze wedstrijd.” De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt op maandag 23 september de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de sterkste kandidaten uit de voorronde de strijd aan. Deze Nederlandse deelnemers zijn:

 Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
 Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
 Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee
 Rob Wijnen restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel

Nederlandse finale
Deze vier kandidaten hebben zich geplaatst voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september. Daar zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As of Delisalm. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Wildcard
Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland gaat één wildcard uitgeven aan een kandidaat die rechtstreeks deel mag nemen aan de finale in Rotterdam. Wie dat is, wordt over ruim een week bekendgemaakt. Dat is dan de vijfde deelnemer aan de Nederlandse finale. Na de Nederlandse finale gaat er wekelijks getraind worden voor de Europese finale in Tallinn, Estland. De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon.
 
​Moeilijke keuze

De vakjury, die naast Poldervaart bestaat uit SVH Meesterkoks Pascal Jalhay en Marcel de Leeuw en namens FrieslandCampina André van Dongen, zag zich voor een dilemma gesteld. De uitslagen lagen extreem ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top 4 wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Over Bocuse d’Or
De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Artikel delen