Food Waste Challenge: Best Practice

Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava.

De Food Waste Challenge is een door Rabobank georganiseerd programma in samenwerking met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Alle deelnemers aan de eerste editie van de Food Waste Challenge wisten samen 75.240 kilo eetbaar afval te besparen. Dat staat voor een beperking van de CO²-uitstoot met 150.480 kilo en een financieel voordeel van €757.775,-. ''In 6 weken tijd wisten bijna 100 ondernemers 21% minder voedsel te verspillen. Dat is niet alleen een mooi resultaat voor het verduurzamen van de onderneming, maar draagt ook bij aan het verdienmodel. Erg belangrijk want de marges in de horeca zijn klein'', aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank.

Video sfeerverslag slotdag Food Waste Challenge

Bijna honderd horecazaken rondden de gehele uitdaging met succes af. Waaronder ook restaurant La Tasca uit Delft. La Tasca staat in Delft en ver daarbuiten bekend als toprestaurant. Vader en zoon Bert en Milan Singelenberg hebben veel aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering en gingen de Food Waste Challenge graag aan. “We deden het al supergoed voor mijn gevoel, maar ik wilde toch eens laten meten of dat gevoel wel echt klopte met de feiten.”

De Challenge

Bij La Tasca is een week lang alles wat aan etensresten in de vuilniszak verdween, gewogen en doorgegeven aan Wastewatchers voor de zogeheten nulmeting. Het team van La Tasca ging er daarna vol voor. “Het heel bewust bezig zijn met duurzaamheid, voor hen is het bijna net zo vanzelfsprekend als voor mijn vader en mij.” Het snijafval uit de keuken kreeg extra aandacht. “we hebben een droogoven, waar alle resten in gaan. We trekken er bouillon van. Daardoor is de plate waste onze belangrijkste afvalbron.” Het gevoel van Singelenberg werd een paar weken later bevestigd door de tweede meeting: La Tasca is goed bezig, maar wist toch 47% minder te verspillen.

De Toekomst

De familie Singelenberg blijft op zoek naar manieren om haar milieu-impact te verkleinen. Milan ziet nog mogelijkheden in afvalscheiding. “Ik wil plastic scheiden. Jammer dat het hier in Delft niet met het bedrijfsafval mee kan. Ik heb nu een bakfiets aangeschaft om het zelf maar weg te brengen.” Verder blijft La Tasca op zoek naar meer leveranciers van onder meer biologisch vlees. “Soms willen we wat anders dan wat onze vaste leveranciers in huis hebben. Vis kopen we in op basis van de Duurzame Viswijzer, er is gelukkig lekkere keus te over.”

Food Waste Tips

Milan Singelenberg deelt zijn learnings graag. We lopen er niet mee te koop, maar als gasten ernaar vragen, vertellen we ons verhaal.” 

Tip 1 Koop een droogoven
“De Droogovern is een perfect apparaat. Al ons snijafval gaat erin. Zelfs het loof van de radijs: je moest eens weten wat een fantastische hoeveelheid smaak daaruit komt!” 

Tip 2 Serveer een verrassingsmenu
“Dankzij ons verrassingsmenu besparen we enorm: zo bepaal je wat de gasten op hun bord krijgen. Ik schat dat 90 procent van ons afval bestaat uit eten dat achterblijft op de borden.”

Tip 3 Eet kliekjes, samen
Eet wat over is samen met je team. “Ze moeten gezond eten met de lange dagen die ze maken. Samen eten is hier echt onderdeel van de cultuur. En het is meteen het moment om het te hebben over waarom we doen wat we doen.”  

Een initiatief van Rabobank en Samen Tegen Voedselverspilling

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel verspild. Rabobank zet zich als partner van stichting Samen Tegen Voedselverspilling in om hier iets aan te doen. De Nederlandse horeca verspilt jaarlijks zo’n 61 miljoen kilo van het landelijke totaal. De Food Waste Challenge is een programma van zes weken.

Meedoen aan de Food Waste Challenge 2020?

Doe mee aan de volgende editie die start in september en ontdek hoeveel het terugdringen van voedselverspilling jouw bedrijf in kilo’s, in CO²-uitstoot én in euro’s kan opleveren. Deelname aan de challenge is kosteloos, makkelijk en vraagt  weinig tijd. Goed voor de wereld en goed voor je portemonnee; iedereen wint. Meld je aan, we geven je een seintje zodra je kunt inschrijven: www.rabobank.nl/foodwastechallenge 

Artikel delen