Bistro Croquant in Maastricht heeft de misschien wel meest bijzondere kroket van Nederland, de appeltaartkroket, vernieuwd. Bijzondere kroketten passen in het even zo bijzondere verhaal van bedenker en ondernemer Roland Philipsen. Jarenlang runde hij een restaurant in Maastricht. De zaak ging failliet en de ondernemer belandde in de schuldsanering.
Maar eenmaal uit de schuldsanering kon hij via de gemeente met behoud van een uitkering een nieuwe onderneming opzetten. Zo zag Bistro Croquant vier jaar geleden het levenslicht. ‘We toveren met kroketten’, aldus Roland Philipsen. ‘We hebben bijvoorbeeld ook een groene curry-kroket met een crème van citroen, een paddenstoelentruffelkroket met een crème van truffel, een geconfijte kipkroket met een crème van lavas en een zeevruchtenkroket met een saffraancrème.’
De appeltaartkroket heeft een zachte, zoete vulling van appel. De korst is gemaakt van gehakte amandel en sinds kort extra krokant door een nieuwe manier van paneren. Zo wordt de kroket nu eerst door fijne paneermeel gehaald, daarna door ei en vervolgens door panko, amandelkruim en witte sesam. Hierdoor bakt de kroket nog krokanter af. De appeltaartkroket wordt geserveerd met ijs van zoethout en een crème van Calvados.
Philipsen koos voor kroketten als corebusiness. ''De chef in mij houdt van het maken van ragouts en stoofpotjes. Daarnaast is de kroket een mooi Nederlands product, waarmee je alle kanten op kunt. Het is laagdrempelig en je kunt met creatieve vullingen de gasten echt verrassen'', aldus de horecaondernemer, die nu bijna drie jaar Bistro Croquant runt.