Uit alle kandidaten is de winnaar geselecteerd van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019. De uiteindelijke winnaar is Tim Wellenberg van restaurant Hannikshof in Enschede.
Jaarlijks strijden toptalenen om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Uitendeindelijk is Tim Wellenberg de winnaar van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent. De bekendmaking vond plaats tijdens de van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial t.w.v. € 1.235 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.
Voorrondes
De kandidaten legden tijdens de theoriedag een theoretische toets af met een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis. Daarnaast werd hun kennis getest door middel van een proeftechnisch gedeelte dat bestond uit het proeven en beschrijven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht en het herkennen van producten. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en Eduard van der Toolen, SVH Meestergastheer en docent aan ROC Mondriaan.Tijdens de praktijkdag werden de kandidaten in het restaurant waar ze werkzaam zijn bezocht door een vakjury. Tijdens een lunch of diner vervullen zij daarbij de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw. De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury.
Finaledag
De wildcardhouders ontmoeten de andere kandidaten op 9 september tijdens de finaledag. Dan worden de tien kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, bereiden ze als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail en worden ze onderworpen aan een praktijkproef bijzondere verrichting. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders en wordt er een masterclass gegeven door Hennessy. De prijs is in het leven geroepen om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Bij deze 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.
Dit is de top 3:
1. Tim Wellenberg, restaurant Hanninkshof .
2. Pauline Wiskerke restaurant De Kromme Watergang.
3. Anne-Marie Nijhoff, Restaurant Fizzy.