Foodomzet daalt fors, hardste klappen horeca

Gepubliceerd op: 15 april 2020

Foodomzet daalt fors, hardste klappen horeca

Het tweede scenario van FSIN is minder rooskleurig. De lockdown en de – daarna te verwachten – anderhalve meter economie zorgen ervoor dat we in 2020 afstevenen op een desastreus jaar voor de totale foodsector in Nederland.

Een maand geleden publiceerden het FSIN  een Beleidsupdate met het eerste Corona-scenario voor de foodsector. Inmiddels zijn we weer een aantal weken verder en mag duidelijk zijn dat de impact van de coronacrisis naar alle waarschijnlijkheid veel groter zal zijn dan in scenario I staat gemeld. Ondanks de enorme steunprogramma’s van de overheid krijgen de Nederlandse foodservicebedrijven flinke klappen te incasseren.

€7,1 miljard verlies foodsector

Hoe hard de economie als gevolg van het coronavirus wordt geraakt, hangt af van hoe lang de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, in stand blijven. Hoe langer de maatregelen duren, hoe dieper de economische recessie zal zijn en hoe langer het duurt voor we weer op het oude niveau zitten. Ook neemt de onzekerheid onder consumenten sterk toe, wat leidt tot ander consumentengedrag. Foodservice krijgt de hardste klappen: in totaal gaat er €7,1 miljard weg, waarvan de horeca met een min van 41,5% de hardste klappen krijgt. Supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Consument gaat voor minder luxe

In totaal daalt de foodomzet in ons land dit jaar met bijna €5,5 miljard. Niet omdat we minder kilocalorieën consumeren, maar veel minder luxe en die kopen we dus als Nederlanders op goedkopere locaties. Miljoenen toeristen, met hun luxe consumptiegedrag, blijven weg uit ons land en Nederlanders gaan minder luxe in eigen land op vakantie. Het is duidelijk: het geschetste scenario is inktzwart en kent zware consequenties. In de Nederlandse horeca bestond een overschot aan horeca-outlets, waarvan vele een slecht rendement kenden. Het was onvermijdelijk dat er een shake-out zou komen. In het nieuwe scenario raakt de crisis ook de startende, innovatieve ondernemers die levensvatbaar zouden zijn in een non-coronatijdperk en ondernemers die niet voldoende liquiditeit hebben om de klappen van het omzetverlies op te vangen.

1,5-meter-economie is mede-boosdoener

In het corona-scenario II is het effect van de coronacrisis op de thuisconsumptie minder gunstig dan in scenario I. Over heel 2020 stijgt de omzet van Foodretail met 4,1%, ofwel ruim €1,6 miljard. In het eerste, mildere scenario was dat 4,5%. Boosdoeners zijn de grotere onzekerheid bij de consument en de anderhalvemetereconomie. Het FSIN corona-scenario II is de uitkomst van de doorrekeningen van het FoodService Instituut Nederland op basis van het op een na somberste scenario van het CPB, plus de effecten zoals die in de eerste vier weken van de lockdown zichtbaar zijn geworden. Dit is een aanvulling op de eerste doorrekening van het FSIN, die nog uitging van een milde crisis. Deze nieuwe berekening gaat een stap verder en heeft als uitgangspunt een beëindiging van de lockdown medio mei en daarna de start van de anderhalvemetereconomie tot in de herfst.

Complete rapport 

Het complete rapport is toegankelijk voor de leden van het FSIN via www.fsin.nl. Het FSIN rekent alleen met omzetcijfers van de voedings- en genotmiddelen, exclusief tabak. Dus geen hotelovernachtingen (bij Horeca) of non-food verkopen via supermarkten e.d. Maar ook met die cijfers gaat de klassieke horeca dit jaar € 4,5 miljard aan omzet inleveren ten opzichte van 2019. De gemakshoreca (snackbars, pompshops en fastservice restaurants) levert €1,7 miljard in en de cateraars leveren €974 miljoen in. Het bezorgen van zowel levensmiddelen als maaltijden groeit naar €4,6 miljard, een stijging van 20,4% .

Gevolgen ook voor leveranciers

Ook leveranciers in de Nederlandse voedselketen krijgen grote klappen door de crisis. Vooral de vele duizenden kleine leveranciers aan foodservicesectoren (waaronder de horeca) hebben niet alleen hun omzet zien wegvallen, maar zullen niet of nauwelijks hun producten kunnen afzetten via de supermarkt. En datzelfde geldt ook voor boeren en tuinders die ook nog eens hun exportmogelijkheden zien wegvallen. 

Tags: 
Artikel delen