Weinig ziekteverzuim onder horecapersoneel
Hoe veel mensen ziek thuis zitten, verschilt sterk per beroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij hulpverleners van de politie en brandweer was het ziekteverzuim het hoogst.
Bron: RTL Nieuws
Hulpverlenders van de politie en brandweer hadden in 2017, het meest recente jaar in de cijfers, een verzuim van 8,1 procent. Dat wil zeggen dat de gemiddelde politieagent van elke honderd werkdagen er 8 ziek thuis zat. Conciërges en teamleiders schoonmaak staan op de tweede plaats met 6,8 procent. Een deel van het hoge verzuim komt door langdurig zieke werknemers. Bij een kwart van de conciërges en één op de zes politie- en brandweerlieden duurde het meest recente verzuim meer dan 4 weken.
Keukenhulp bijna nooit ziek
In de horeca ligt het verzuim minder hoog. Van de koks meldde 32,1 procent zich in 2017 minstens één keer ziek. Werknemers met dit beroep misten in totaal gemiddeld 7 werkdagen. 17,8 procent van de zieke werknemers zat langer dan vier weken thuis. Alles bij elkaar is het verzuimpercentage bij dit beroep 3,7 procent. Van kelners en barpersoneel meldde 34,9 procent zich in 2017 minstens één keer ziek en misten in totaal gemiddeld 3,4 werkdagen. 7,5 procent van de zieke werknemers zat langer dan vier weken thuis. Alles bij elkaar is het verzuimpercentage bij dit beroep 2,7 procent. Van de keukenhulpen meldde 34,7 procent zich in 2017 minstens één keer ziek. Werknemers met dit beroep misten in totaal gemiddeld 2 werkdagen. 4,3 procent van de zieke werknemers zat langer dan vier weken thuis. Alles bij elkaar is het verzuimpercentage bij dit beroep 2 procent en daarmee komt het bij de 5 beroepen (naast ingenieurs, managers verkoop en marketing, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en algemeen directeuren) met het minst verzuim.
Klein bedrijf, korter ziek
Tussen het soort bedrijven zit ook een verschil. Bij grotere bedrijven is bijvoorbeeld meer verzuim. Volgens hoogleraar Allard van der Beek heeft dat met het verantwoordelijkheidsgevoel te maken. "Als jij bij een slagerij werkt met twee anderen, en je voelt je niet lekker, dan weet je dat je collega's een probleem hebben als je niet komt werken. Bij een groter bedrijf verdwijn je meer in de massa. Bovendien kan een groot bedrijf het verzuim makkelijker opvangen." Ook werknemers die langdurig ziek zijn, kunnen door hun werkgevers worden geholpen om snel weer aan de slag te gaan, zegt Van der Beek: "Je moet die werknemers een beetje vrijlaten om zelf met oplossingen te komen en ze ondersteunen. Zo kunnen ze doen wat wel kan, en bijvoorbeeld minder doen als het toch niet gaat." Kortom: wie dezelfde vrijheid heeft als de baas, zit minder lang ziek thuis. Uit de cijfers van het CBS blijkt ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen meldden zich gemiddeld vaker ziek en blijven ook langer thuis.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen