Dutch Taproom is Nederlandse craftbierbar in Londen: 'Unieke plek'

Dutch Taproom in Londen

Dutch Taproom is Nederlandse craftbierbar in Londen: 'Unieke plek'

Een Nederlands craftbiercafé in hartje Londen klinkt wellicht ongewoon, maar dat vonden Patrick van der Peet en Eric Bestebreur niet. Eind september 2023 openden zij Dutch Taproom "It ain't much, if it ain't Dutch", gelegen aan de bekende Bermondsey Beer Mile. Ze vertellen over hun nieuwe zaak en het ondernemerschap in de Britse hoofdstad. “Je hebt hier veel vrijheid.”

Tekst: Madelief de Weerd

Bermondsey Beer Mile

In de avond gaat het hier helemaal los, maar nu is het nog een rustige vrijdagochtend op de Bermondsey Beer Mile in Londen. Een unieke bestemming voor bierliefhebbers waar je een breed aanbod vindt van (micro)brouwerijen met allerlei soorten bieren. Eind september 2023 opende hier met behulp van crowdfunding een Nederlandse craftbierzaak: Dutch Taproom - It ain’t Much, if it ain’t Dutch. En deze bar trekt niet alleen Nederlanders, vertellen eigenaren Patrick van der Peet en Eric Bestebreur als ze de horecazaak laten zien.

'Vooral in het weekend is de Bermondsey Beer Mile een groot feest'

“Hier komen ook veel Britten. Vooral in het weekend is de Bermondsey Beer Mile een groot feest en Britten uit allerlei steden lopen de tocht. Maar ook komen er veel speciaalbierliefhebbers en natuurlijk nieuwsgierige Nederlanders.” Ondertussen turen twee bezoekers naar binnen die met gebarentaal vragen of de zaak al open is. Dat is het niet, maar de ondernemers laten hen binnen en vertellen over het pas geopende craftbiercafé. Een van de twee gasten blijkt Nederlandse roots te hebben. “Superleuk om een zaak als deze hier in Londen terug te zien”, zegt de vrouw, nadat ze belooft om langs te komen als het café open is.

*Tekst gaat verder onder foto.

Dutch-Taproom-Londen-3
Links Eric Bestebreur en rechts Patrick van der Peet

Dutch Taproom

Het café heeft alleen Nederlandse craftbiermerken in het assortiment dat wekelijks wisselt. Van der Peet tovert vanachter de bar bieren tevoorschijn van onder andere Jopen, Brouwerij 't IJ en Uiltje uit Haarlem. Dat laatste merk wordt hier heel bijzonder vertegenwoordigd, want op het plafond prijkt een Sixtijnse kapel, helemaal in de stijl van Uiltje. Bekende situaties uit Londen zijn erop te zien. Van The Beatles die het zebrapad op Abbey Road oversteken tot de wachters voor Buckingham Palace. “Al met al hebben we echt een unieke plek met een exclusief bieraanbod. Zelfs in Nederland vind je bijna geen zaak zoals die van ons”, vertelt Bestebreur.

PR Dutch Drinks

Dutch Taproom is onderdeel van PR Dutch Drinks: het overkoepelende bedrijf van Bestebreur, Van der Peet en hun twee compagnons. Hiermee verzorgen ze de distributie van Nederlandse craftbiermerken, maar ook andere drankenmerken als LALA Tequila, Mates Rum en Gin 1689. PR Dutch Drinks lanceert de merken in het Verenigd Koninkrijk zowel online als bij de ondernemer zelf. Dit doen ze onder andere door de brouwers te introduceren bij horecazaken in het Verenigd Koninkrijk. Hierbij is The Dutch Taproom een losstaande zaak die een vaste thuisbasis biedt voor de Nederlandse craftbiermerken en sterke dranken.

Ondernemen in Londen

De keuze om het café in Londen te openen, was een logische stap. Van der Peet: “De mensen hier zijn erg open minded. Ze zoeken altijd naar nieuwe ideeën en concepten, waardoor je makkelijk gasten én klanten vindt. De markt is scherp, maar er zijn veel mogelijkheden. Daarnaast heb je in tegenstelling tot Nederland weinig last van bureaucratie. Het is makkelijk om vergunningen te krijgen en je hebt als ondernemer superveel vrijheid.”

'Dutch Taproom is echt een nichezaak'

Maar het ondernemen is niet altijd even makkelijk. Zo is het importeren van bier sinds Brexit lastiger geworden met lange wachttijden als gevolg. Daarnaast domineren grote spelers de markt en zijn er weinig standalones. Van der Peet: “The Dutch Taproom is echt een nichezaak. Hierdoor concurreren we aan de ene kant goed, maar zijn we aan de andere kant te klein tegenover de grote horecabazen.”

Toekomstplannen

Het concurreren lukt de ondernemers inderdaad aardig, want sinds het openingsweekend loopt de zaak goed. “Op vrijdag wordt het steeds drukker en zaterdag zit het van 15.00 tot 20.00 uur ramvol met drie rijen van gasten voor de bar. Ook hebben we al wat bekendheid opgebouwd en komen er vaste gasten die ook weer nieuwe mensen meenemen. Zo groeien we organisch en krijgen we het steeds drukker.” Het plan van de ondernemers is om het café eerst helemaal af te maken en goed te laten draaien. Vervolgens kan dit een basis zijn voor nog meer horecazaken. Bestebreur: “En die mogelijkheden zullen er zeker zijn, bijvoorbeeld in Manchester of het Schotse Edinburgh.”

Dutch-Taproom-Londen-2

CV Patrick van der Peet en Eric Bestebreur

CV Patrick van der Peet

2023 tot heden Mede-eigenaar Dutch Taproom
2020 tot heden PR Dutch Drinks (co-founder)
2017 tot heden Mede-eigenaar Gin 1689
2016 tot heden Eigenaar MEP Hospitality Staffing, voormalig Mise en Place UK
2016 tot 2021 UK Ambassador HotelloTOP & EMCUP
2014 tot 2016 Manager Mise en Place Nederland BV

CV Eric Bestebreur

1993 tot 1997 Manager bar studentenvereniging in Rotterdam
1998 tot 2002 Bar Hotel New York, Rotterdam 
2002 tot 2005 Manager Shakespeares Head Pub in Londen 
2005 tot 2008 Manager Aint Notin’ But- Love blues music venue in Londen 
2008 tot 2011 Manager various Nandos restaurants in Londen 
2011 tot 2017 Manager Kings Head pub in Londen 
2017 tot 2023 Manager Bolton Pub & founder of Proeflokaal Rembrandt, dutch craft beer cafe in London 
2019 tot heden PR Dutch Drinks (co-founder)

Artikel delen