Personeelstekort in de keuken? Voorkom uitval met deze 8 tips
‘Wij zoeken met spoed: koks, keukenassistenten, afwassers’. Wie kent ze niet, de bordjes met vacatures voor keukenpersoneel bij horecazaken? Het gigantische personeelstekort betekent nogal wat voor ondernemers: een rem op de (gewenste) groei en een toenemende druk op je bestaande keukenteam. Wat kun jij als ondernemer doen om die druk, of erger: uitval van je keukenpersoneel, zoveel mogelijk te voorkomen?
Tekst: Kristi Houtkamp
Volgens Jochem Douwes, psycholoog en consultant arbeid & organisatie bij ArboNed en voormalig horecaondernemer, is de werkdruk zelf vaak niet zo gemakkelijk te veranderen. "Maar die hoge werkdruk werkt negatieve stress in de hand. En dát moet je als ondernemer zien te voorkomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de stresstolerantie van mensen en de mate waarin we negatieve gevolgen ervaren als gevolg van stress, afnemen wanneer we op meer hulpbronnen kunnen terugvallen. Denk bijvoorbeeld aan: sociale steun en waardering van collega’s en leidinggevenden, een fijne en veilige werksfeer, meer regelmogelijkheden, meer autonomie ervaren, fysiek gezond zijn en het gevoel hebben erbij te horen", aldus Douwes. Zijn tips voor ondernemers:
1. Ga regelmatig in gesprek
Práát met je keukenteam en trek er ruim tijd voor uit. Vraag in een-op-eengesprekken waar ze energie van krijgen, wat ze juist veel energie kost, hoe het privé met ze gaat én doe iets met die informatie.
2. Sta eens stil bij het takenpakket
Neem het takenpakket van je chef-kok samen eens goed door. Je staat versteld, want het gaat o.a. van calculeren, een uitgebalanceerde en creatieve kaart samenstellen, met trends meegaan tot Excel-bestanden bijhouden, dagelijks het keukenteam aansturen en vergaderen. Realiseer je dat dit takenpakket in het bedrijfsleven gelijk staat aan de functie van een CEO. Vraag je chef-kok eens of het eigenlijk niet (veel) te veel is en bespreek samen wat nog wel en wat niet meer lukt.
3. Geef zelf het goede voorbeeld
Geef zelf het goede voorbeeld! Lachend roepen dat je vandaag 16 uur draait, 200 gasten ontvangt en geen pauzes neemt: het is gekkenwerk, ook als voor jou als ondernemer en je mag het niet meer van je personeel verwachten.
4. Zorg dat je personeel kan opladen
Zorg dat je personeel kan opladen. Vrije dagen zijn een absolute must, ook al moet je je zaak dan een extra dag sluiten. En laat iedereen zijn pauzes nemen en doe dat zelf ook. Mensen leren van gedrag, niet van woorden.
5. Laat je team gezond en gevarieerd eten
Je hebt het meest aan fitte, gezonde mensen. Sta niet toe dat je personeel maaltijden overslaat omdat het (te) druk is. Laat je personeel gezond en gevarieerd eten en houd daar met je bestellingen rekening mee.
6. Stimuleer gezondheid
Leefstijl is enorm van invloed op de stresstolerantie van een mens. Hoe kun jij de gezondheid van je team stimuleren? Denk eens na over sportieve alternatieven voor het vele drinken na afloop van een werkdag.
7. Doe aan jobrotation
Organiseer jobrotation: laat het keukenteam en de bediening eens elkaars vak uitoefenen. Dat geeft inzicht in de stress en werkdruk en kweekt onderling begrip.
8. Gun je personeel de volgende stap
Gun je kok die volgende stap, hoe moeilijk ook. Koks met een passie voor het vak willen blijven leren en groeien. Probeer ze niet angstvallig vast te houden. Ja, er is sprake van enorme arbeidskrapte, maar als je ze tegenhoudt gaan ze sowieso verloren voor het vak. Ze raken gefrustreerd, uitval ligt op de loer en jij als ondernemer betaalt alsnog de rekening.
Jochem Douwes
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen