

Restaurant in het weekend dicht of niet? De afwegingen op een rij
Dicht in het weekend of niet? Entree zocht het uit aan de hand van ondernemers die bewust kiezen om dicht te zijn in het weekend (RAUW in Amersfoort en Studio* in Maastricht) én een ondernemer die juist wel weer de deuren opende op zaterdag (Doyy in Eindhoven). In onderstaande tabel zetten we de voor- en tegenstanders op een rij.
Hoofdfoto: Personeel van RAUW in Amersfoort
Een restaurant dat in het weekend sluit, was vroeger haast ondenkbaar. Maar wat ooit als een omzetverlies werd gezien, blijkt nu juist voordelen te bieden. Betere arbeidsvoorwaarden voor personeel, een stabieler team en een gezondere werk-privébalans.
Toch is er geen eenduidig antwoord op de vraag of een restaurant beter wel of niet open kan zijn in het weekend. Waar de één profiteert van hogere bestedingen en een ontspannen sfeer doordeweeks, ziet de ander juist op zaterdag de meeste omzet binnenstromen. En wat betekent een sluiting voor het personeel? Minder werkkosten of juist meer flexibiliteit? Lees meer in onderstaande tabel.
Restaurant dicht of niet? | ✔️ VOOR | ❌ TEGEN |
PERSONEEL | Minder personeel nodig in het weekend, geen extra chef-kok of manager vereist. Veel sollicitaties vanwege aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en stabiel team. | Als je team groot genoeg is, kun je alsnog een flexibel rooster bieden aan personeel. |
OMZET | Zaterdagomzet wordt (soms) gemist, maar doordeweeks net zo goed gevuld zonder extra kosten. | Zaterdag heeft hoogste omzet, gasten besteden meer dan doordeweeks. |
VRIJE TIJD | Ondernemers hebben meer sociale tijd voor zichzelf. Ook personeel kan naar feestjes en festivals, betere werk-privébalans. | Alleen zondag sluiten is genoeg voor goede werk-privébalans. |
GASTEN EN BELEVING | Doordeweeks gasten die langer blijven en meer besteden; op zaterdag juist veeleisender publiek en/of toeristen met lagere bestedingen. | Gasten missen de zaterdag als je dicht gaat. Daarnaast reserveren zaterdaggasten ver vooruit en zorgen ze voor volle avonden. |
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen