De River Bar in Rotterdam heeft drie eigenaars: Robin Bravenboer, Merijn Sips en Christiaan Bergers. Zij ervaren veel voordelen van het mede-eigenaarschap: inkoopvoordelen, meer gasten door een groot netwerk en van elkaar leren. “Je kunt altijd op iemand terugvallen en om hulp vragen.”
Tekst: Madelief de Weerd
Uitzicht op de Maas, tafelen in een ‘bar vibe’ en kleine gerechtjes van hoog niveau. Dat is waar de River Bar in Rotterdam voor staat: al vanaf de opening in april is de zaak een succes. De gezichten achter deze nieuwe restobar zijn Robin Bravenboer, Merijn Sips en Christiaan Bergers. Alle drie zijn ze mede-eigenaar van de zaak.
Voor de opening van River Bar werkte Sips in een van Bravenboers zaken. Hij deelde zijn plannen met de bekende Rotterdamse horecaondernemer om met Bergers een lang gekoesterde wens te vervullen: samen een eigen zaak openen. Bravenboer stelde toen voor om dat met z’n drieën te doen. “We hoefden niet lang na te denken”, vertelt Sips. “Met zijn drieën heb je meer daadkracht op financieel gebied én een groter netwerk. Zonder Robin was de River Bar niet hetzelfde geweest.”
Bravenboer heeft een grote naam: hij heeft twaalf zaken in Nederland en Europa, waardoor de jongens ook profiteren van inkoopvoordelen. Maar met zo’n horecamagnaat als partner, sta je misschien als mede-eigenaar een beetje ‘in de schaduw van’. “Dat is totaal geen issue”, vindt Sips. “Het maakt mij niet uit als mensen zeggen dat dit de zaak is van Robin Bravenboer. Laat ze dat maar denken. Het is een topnaam.”
De drie versterken elkaar op het gebied van ondernemerschap en hebben ieder een eigen taak. Zo staat Bergers op de voorgrond als gastheer, bemoeit Sips zich met de keuken en zorgt Bravenboer voor de helikopterview en het zakelijke gedeelte. “Je kunt altijd op iemand terugvallen en om hulp vragen”, vertelt Bergers. Daarnaast leren de beginnende jonge ondernemers veel van Bravenboer, de oude rot in het vak.
En niet alleen voor Sips en Bergers biedt het mede-eigenaarschap voordelen. “Robin wilde graag iets met ons openen, omdat hij wil groeien met goede mensen om zich heen. Daarnaast weet hij dat wij ook voor topkwaliteit gaan en kennen we elkaar goed. Dat maakt het ondernemen samen erg leuk”, vertelt Bergers. Nog een voordeel: in de eerste week van de opening zat de zaak al helemaal vol dankzij het grote netwerk van de drie samen. Deze gasten komen nu nog steeds regelmatig terug.
Het gezamenlijk ondernemen heeft de volgende constructie: alle drie legden ze eigen geld in en zijn ze voor ⅓ eigenaar van de zaak. Hierbij had Sips eerst gedeeltelijk geld geleend van Bravenboer. Inmiddels is dit terugbetaald en is ook hij voor ⅓ mede-eigenaar. Naast de keuken van River Bar leidt hij ook keukens van andere restaurants. Hierdoor krijgt hij salaris van meerdere zaken. Bergers krijgt op zijn beurt salaris van River Bar. De winst die overblijft aan het eind van de maand delen ze met z’n drieën.