Tijdens het slotdiner van de editie 2024 van Tour Culinair, het sportieve netwerkplatform voor beslissers in de gastvrijheidsbranche, werd de Klasbak Award uitgereikt aan Roy Heine van restaurant De Ripper in Haarlem. De Ripper is een maatschappelijk restaurant dat jongeren, die uit het reguliere onderwijs zijn uitgevallen, opleidt in de horeca.
Foto's: Cynthia van Dijke
Roy Heine ontving de Klasbak Award vanwege zijn inzet en toewijding om jongeren, die elders moeilijk een kans kregen, op te leiden tot koks bij De Ripper in Haarlem. Richard Francke, voorzitter van Tour Culinair: "Al meer dan 20 jaar biedt hij deze jongeren de mogelijkheid om een waardevol vak te leren, waarmee ze hun toekomst kunnen opbouwen en een baan te vinden binnen de horeca. De term ‘klasbak’, afkomstig uit de wielrenwereld en gebruikt om een goede en slimme wielrenner aan te duiden, heeft nu een bredere betekenis als kwaliteitsaanduiding."
De Ripper in Haarlem is een bijzonder opleidingsrestaurant. Het team bestaat uit jongeren van 15 tot 27 jaar die zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs. Bij De Ripper krijgen zij de kans om hun leven en opleiding weer op de rit te krijgen. Het bedrijf combineert praktijkopleiding, goede begeleiding en samenwerking. De meeste jongeren die bij De Ripper werken en leren, halen de landelijk erkende diploma’s voor MBO Entrée als horeca-assistent en MBO-niveau 2 als kok of gastheer/vrouw.
De uitreiking vond plaats tijdens het slotdiner van Tour Culinair. Tour Culinair organiseert drie keer per jaar activiteiten (voorjaarsklassieker, Tour Culinair weekend en een najaarsklassieker) in binnen- en buitenland, waarbij fietsen wordt gecombineerd met bezoeken aan onderscheidende horecaconcepten en ondernemers.
Deze editie werd meer dan 110 kilometer per dag gefietst op de racefiets en werden horecagelegenheden bezocht, zoals Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, het onlangs geopende wijnrestaurant Contraste in Hazerswoude en beachclub Strandzicht in Castricum. De tourvrienden verbleven het hele weekend in Valk Hotel Haarlem van Martin en zijn dochter Mathilde Matser. Het slotdiner vond plaats bij ML* in Haarlem.
Francke: "Voor het eerst sinds de oprichting van Tour Culinair in 1982, namen twee vrouwelijke leden deel aan het evenement. Mathilde van der Weerd, General Manager van het binnenkort te openen Hotel The Diamond en de Heineken Hoek op het Leidseplein in Amsterdam, en Veronique Vesters, eigenaar van Time Out Gemert en medeoprichter van Foodies&Zo, schreven geschiedenis. Later dit jaar zal Pauline Verhoef, managing director van QL Hotels, ook toetreden tot dit gezelschap."