Silvie Slachter over Michelin-uitreiking 7 oktober op BBB: 'Maastricht gaat dit merken'

Silvie Slachter - BBB Maastricht en Folie Culinair
Tags: events

Silvie Slachter over Michelin-uitreiking 7 oktober op BBB: 'Maastricht gaat dit merken'

Toen Silvie Slachter, productmanager BBB Maastricht & Folie Culinaire, in 2020 bij MECC Maastricht begon, brak net corona uit. Ze erfde een beurs met een imago dat ze graag wilde verbeteren. Ze slaagde er de afgelopen jaren met haar team in om het niveau omhoog te brengen en dat wordt dit jaar bekroond met een meerjarige samenwerking met Michelin. Op zondag 6 oktober begint ‘BBB met sterren’ al en op 7 oktober is de uitreiking. We vragen naar de Michelin-plannen.

Tekst: Gerard Molenaar

Na een carrière bij koffiebrander Smit en Dorlas en daarvoor vijf jaar bij Makro, begon Silvie Slachter in 2020 met haar commerciële en horecakennis bij MECC Maastricht als verantwoordelijke voor de beurs BBB. Ze trof daar wel een erfenis aan, want de Maastrichtse horecabeurs had in de loop der jaren het imago van de ‘bier en bitterballenbeurs’ gekregen. “Zo'n naam krijg je heel snel en het kost heel veel tijd om er weer vanaf te komen”, zegt ze. “De grote partijen wilden dat imago ook niet meer, dus er was voor mij werk aan de winkel. Maar corona was net uitgebroken toen ik in dienst kwam, dus ik moest even geduld hebben."

Slachter ging voortvarend te werk en in 2022 en 2023 was al te zien dat BBB een andere koers ging varen met veel aandacht voor culinair. “Wat verloren is gegaan kun je nooit helemaal terughalen, maar we gingen goed en we kregen hoge cijfers, ieder jaar een 9. Toch blijft iedereen roepen: vroeger met Michelin, toen was het echt een feest”, vertelt ze.

Taskforce succesvol

Veel meer aansporing om de contacten met Michelin nieuw leven in te blazen had Slachter dan ook niet nodig. Intensieve gesprekken met Michelin volgden en het lukte Slachter en haar team om een deal in de wacht te slepen voor 3 + 3 jaar. Dat betekent dat de komende 3 jaar de bekendmaking van de Michelinsterren op de BBB zal plaatsvinden met een optie voor nog eens 3 jaar.
'MECC faciliteert alles, maar de funding is door externe partijen geregeld'

Achter de schermen is er hard aan gewerkt. “Toen ik de organisatie van Michelin een rondleiding door het MECC had gegeven, waren ze erg enthousiast. Toen ik de papieren kreeg, werd het wel een ander verhaal, want het is een overeenkomst waar een hoge investering mee is gemoeid. En als gevolg van corona en de verbouwing, waren de cijfers niet zodanig dat we als MECC een grote investering zouden kunnen doen. Ik heb dat deel dus overgedragen aan mijn directeur en toen is er een taskforce opgezet met verschillende mensen, die ervoor heeft gezorgd dat er geld is gekomen vanuit het bedrijfsleven en een aantal Maastrichtse particulieren. Wij faciliteren alles, maar de funding is dus door externe partijen geregeld. Uiteraard investeren wij ook wel, door bijvoorbeeld een auditorium aan te bieden en verder fungeer ik als projectleider voor de Michelin-uitreiking.”

Dat betekent dat Slachter naast de normale voorbereiding voor een vakbeurs ook nog eens het enorme Michelin-project op haar bordje heeft. Ze pakt het met veel plezier op en verheugt zich al op zondag 6 oktober, want door de komst van Michelin gaat de beurs een dag eerder open, namelijk op zondagmiddag al. Maastricht zal het gaan merken, want de meeste mensen die betrokken zijn bij de uitreiking, ook de chefs en hun teams, komen op zondag al naar Maastricht.

*De tekst gaat verder onder de foto. 

Opening-BBB-Maastricht

Pareltje

Met de Folie Culinaire richtte BBB zich altijd al op het midden en hogere culinaire segment. “Dat is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een pareltje en drie keer zo groot geworden”, vertelt Slachter. “En daar komt nu Michelin nog bij. Voor restaurants in het midden en hogere segment of met de ambitie om daar te komen, wordt BBB de place to be in oktober."

"We hebben onder meer een demokeuken waar internationale sterrenchefs staan te koken, onder andere een vrouwelijke chef uit Japan, en je vindt uiteraard alle toeleveranciers voor dit segment, met daarnaast ook nog eens een fantastisch aanbod van wijnen wat we van oudsher al hebben.”

Bijzondere zondagmiddag

De extra opening op zondagmiddag 6 oktober betreft alleen de Folie Culinaire, om de gasten van de horeca te laten zien wat een horecavakbeurs is en waar hun favoriete chefs hun ingrediënten inkopen. “Om te voorkomen dat iedereen maar binnenkomt, gaat deze opening wel op aanmelding en we hebben ook een aantal restaurantorganisaties gevraagd of ze hun gasten willen uitnodigen. Zij mogen hun gasten dan een exclusieve dag aanbieden, maar die moeten zich dan wel aanmelden. Zo komen de gasten van de fine dining-restaurants op de BBB. Alleen die zondagmiddag mogen de exposanten ook aan consumentenverkoop doen.”

Dezelfde zondag om 16.30 uur begint er een preview party die samen met Michelin wordt georganiseerd en alle chefs worden dan ook uitgenodigd om alvast naar Maastricht te komen. Bij de gelegenheid wordt ook een nieuwe award uitgereikt, de Limburgse gastronomie award, voor iemand die veel betekend heeft voor de Limburgse gastronomie.

11 michelinsterren

Op de eerste dag van BBB is dan de bekendmaking van de Michelinsterren in het auditorium. Na afloop loopt de route van alle aanwezigen naar de uitgang via de beursvloer. Dat betekent dat de exposanten extra aandacht kunnen krijgen van een mooie doelgroep.

's Avonds is er dan een groot Michelingala voor duizend gasten. Tien tafels voor in totaal honderd gasten zijn die avond zeer exclusief, met uitzonderlijke wijnen. De Limburgse chefs - met als enige vrouwelijke chef Margot Reuten - die dit diner verzorgen, hebben samen 11 Michelinsterren.

'De bediening komt mee met de chefs, want dat moet gewoon top zijn'

De keukens voor het galadiner worden verzorgd door MECC, in samenwerking met exposanten. “Het bedienend personeel komt mee met de chefs, zodat we zeker weten dat professionals de gerechten uitserveren. De bediening moet gewoon top zijn. Dat is ook altijd het uitgangspunt op ons eigen galadiner. Voor de hospitality en de handjes in de keuken hebben we een samenwerking met de Hotelschool Maastricht”, legt Slachter uit.

BBB heeft ook een meerjarige samenwerking met Euro-Toques, de organisatie waarvan Silvie Slachter vicevoorzitter is. Euro-Toques, waarbij 240 fine diningrestaurants zijn aangesloten, heeft er een paviljoen en organiseert diverse activiteiten, zoals onder andere de Beer & Food Battle, die dit jaar wordt georganiseerd met Kameraod Brouwers.

Meer dan alleen culinair

Uiteraard is BBB meer dan alleen Michelin en de Folie Culinaire. “Ieder jaar heb je wel dat er een bepaald segment tussenuit springt en dit jaar hebben we relatief veel aanbieders in het grootkeukensegment. In totaal bestaat BBB uit twee hallen van ieder 10.000 vierkante meter. De ene hal is tweederde Folie Culinaire en een derde dranken en de andere hal is half food en half non-food. BBB zou BBB niet zijn als er niet ook aandacht was voor regionale producten en daarvoor is er een speciaal paviljoen met de naam Streekheldenmarkt.

Dat het in de biermarkt wat minder goed gaat, is ook op BBB te merken, een Limburgse drankgroothandel slaat deze editie over. “Dat zijn de uitdagingen waar wij in de voorbereiding mee te maken krijgen. Wat wel een groot succes is zoals ieder jaar, is de Pub Street waar heel veel brouwerijen zich presenteren, dus ook dit jaar zal het aanbod bieren weer breed zijn. Als vanouds zijn er ook weer veel Belgische brouwers van de partij. Wij ondersteunen de brouwers door bijvoorbeeld voor het glaswerk te zorgen. Wij zorgen dat er continu schone glazen zijn, dus de exposanten hoeven alleen hun bier mee te nemen.”

Groei

De beursmanager kijkt met een positief gevoel naar de komende editie. “Vorig jaar hadden we 13.000 bezoekers. Dat is dan wel op basis van een eenmalige scan, want we gaan niet mensen steeds opnieuw scannen. Als je ze iedere keer scant, krijg je mooie aantallen, maar dan misleid je de exposanten. Nu Michelin erbij komt, zouden we kunnen doorgroeien tot zo'n 16.000 unieke scans en ik verwacht wel dat het die richting opgaat.” Waarin BBB ook onderscheidend is, de exposantenborrel, die niet op de beursvloer wordt gehouden, maar op het bekende Onze Lieve Vrouweplein in samenwerking met lokale horeca. Bij de vorige editie waren er vierhonderd mensen aanwezig.

Trots

BBB gaat een bijzondere editie tegemoet. De komende jaren zijn Michelin en BBB sowieso met elkaar verbonden en dat gaat Maastricht ook merken. Slachter heeft dus behoorlijk wat neergezet in de vier jaar dat ze voor MECC werkt. “Ik ben ook best trots op alles wat wij hier met ons team doen en ik heb een directie die me ook ruimte geeft. De komst van Michelin en de uitreiking is goed voor iedereen die deelneemt aan de BBB. Iedereen gaat hiervan profiteren op de beurs.”
Artikel delen