Seizoenswerk: welke verplichtingen heb je als werkgever?

Horecaondernemer bij seizoenswerkers in de horeca
Gepubliceerd op: 19 maart 2025

Seizoenswerk: welke verplichtingen heb je als werkgever?

Met het hoogseizoen in aantocht kijken veel Nederlandse horecaondernemers uit naar extra personeel. Het inzetten van internationale seizoenswerkers is een oplossing. Maar wat betekent dit precies voor je bedrijfsvoering? De EU-campagne "FairHORECAinEU" brengt de belangrijkste rechten en plichten in kaart, die ook tijdens het hoogseizoen onveranderd blijven.

Foto: European Labour Authority

 

Wettelijke arbeidsovereenkomst is verplicht

Als horecaondernemer moet je seizoenswerkers een wettelijke arbeidsovereenkomst aanbieden met gedetailleerde informatie. Denk aan: de exacte duur van het dienstverband en concrete details over werkomstandigheden, betaald verlof, vergoeding, overurentarief en de Nederlandse arbeidswetgeving voor de horecasector.

Wees transparant over huisvesting

Regel je accommodatie voor je seizoenswerkers? Informeer hen dan duidelijk over alle kosten: wie betaalt wat en hoe. Deze transparantie is wettelijk verplicht en voorkomt misverstanden.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Huisvesting-adv-seizoenswerkers
Huisvesting voor seizoenswerkers (Bron: European Labour Authority)

Gezondheid en veiligheid prioriteren

Zelfs bij korte dienstverbanden blijf je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers. Dit betekent dat je informatie moet verstrekken over de duur en frequentie van pauzes en geldende veiligheidsvoorschriften. Seizoenswerkers hebben recht op een gedegen veiligheidstraining en moeten geïnformeerd worden over specifieke maatregelen voor zwangere vrouwen, jonge werknemers en bepalingen tegen discriminatie.
 
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
 
Veiligheidsvoorwaarden-seizoenswerkers
Training in veiligheidsvoorwaarden (Bron: European Labour Authority)
 

Vermijd boetes

Met 16% ongedeclareerd werk behoort de horecasector tot de drie sectoren waar zwart werk het meest voorkomt in de EU. Als werkgever is het belangrijk te weten dat alle werknemers, ook tijdelijke krachten, recht hebben op sociale zekerheid volgens de Nederlandse wetgeving. Door werk te declareren, bescherm je niet alleen de rechten van je werknemers maar vermijd je ook aanzienlijke boetes en juridische problemen.

Eindafrekening

Bij het einde van de seizoensperiode moeten je werknemers alle benodigde arbeidsdocumenten krijgen, inclusief getuigschrift. Zorg voor een tijdige eindafrekening met compensatie voor ongebruikte verlofdagen om latere claims te voorkomen.
 
*De tekst gaat verder onder de afbeelding.
 
Correcte-afhanfdeling-dienstverband
Correcte afhandeling van het dienstverband (Bron: European Labour Authority)

Collectieve overeenkomsten respecteren

Als er in Nederland collectieve overeenkomsten gelden voor de horecasector, dan zijn deze ook van toepassing op seizoenswerkers. Als werkgever ben je verplicht je werknemers hierover te informeren en de bepalingen na te leven, ongeacht de duur van het dienstverband.

Voordelen: goede reputatie

Door de regels correct toe te passen, creëer je niet alleen een eerlijke werkomgeving, maar versterk je ook de reputatie van je bedrijf. Tevreden seizoenswerkers keren vaak terug of bevelen je onderneming aan bij collega's. Bovendien vermijd je juridische complicaties die kostbaar kunnen zijn en je bedrijfsvoering kunnen verstoren.

EURES-portaal

Voor hulp bij het vinden van gekwalificeerde seizoenswerkers kun je terecht bij het EURES-portaal. Hier vind je kandidaten die bekend zijn met hun rechten en klaar zijn om in de Nederlandse horecasector aan de slag te gaan.

Europese Arbeidsautoriteit

De Europese Arbeidsautoriteit zet zich in om de rechten van werknemers te beschermen, een eerlijke behandeling te waarborgen en een transparante werkomgeving in de hele EU te bevorderen, waar de regels worden nageleefd.

Artikel delen