Rick Nelson, mede-oprichter en ex-aandeelhouder van Oedipus Brewing, begon met twee compagnons in Amsterdam een horecazaak die iets toevoegt aan alle bestaande bierhotspots: Taverno Willi Becher.
Tekst: Gerard Molenaar - Fotografie: Jurre Rompa
Je vertrok, als medeoprichter, bij Oedipus Brewing. Waarom?
Ik heb het ruim 8 jaar gedaan. Een mooie tijd. Maar ik heb een kunstopleiding en stond al een paar jaar met een been buiten de brouwerij, omdat ik iets anders wilde doen. Ik kon mijn creativiteit wel kwijt bij Oedipus, maar toch keek ik ook uit naar iets anders. Het partnership met Heineken was het laatste duwtje om te vertrekken.
Na een half jaar reizen wilde ik eigenlijke een studio/atelier openen met horeca en werkplekken. Een van mijn compagnons kwam toen een pand tegen waarvan we meteen weg waren. Het was niet geschikt voor mijn oorspronkelijke idee, maar wel voor een ander idee waarmee ik rondliep: een sfeervolle plek voor eten en drinken, met vergeten bieren. Toen we binnenkwamen hadden we meteen een goed gevoel. Het is een lekkere grote ruimte. Maar de echte verrassing kwam tevoorschijn toen we het pand helemaal leeghaalden: de authentieke wanden en het originele pafond zijn waren schitterend. Heel sfeervol.
Taverno Willi Becher, hoe kom je er op?
Ik had de mediterrane taverna’s (taverno in esperanto) in gedachten. Plekken waar de volkscultuur leeft, met simpele, maar zeer smaakvolle dranken en gerechten. Bierstube meets taverno, dat is het idee. Ik miste dat in Amsterdam. En dan moet er ook een goede naam komen. Mijn compagnons Julius Schenk, Ward Gaartman, Max Schäder zagen me vaak met een groot glas (Becher in het Duits, red.) in handen en iemand noemde me een keer Willy Becher. Zo is de naam ontstaan. In Taverno Willy Becher wil ik twee volksculturen samenbrengen, de mediterrane en de Duitse.
En dan open je je zaak midden in de coronacrisis?
Ja, we treffen niet de beste omstandigheden. We wilden in het voorjaar open, maar dat ging niet. We zijn uiteindelijk 17 september opengegaan en na een maand konden de rolluiken alweer dicht. Maar die ene maand was een groot succes. We hebben enorm veel positieve reacties gekregen. Bier schenken we standaard in halve literglazen. Eten komt van barbecue, houtoven en grill. En ’s avonds gaat de muziek aan, want we zijn niet alleen restaurant, maar ook bar - dancing. Heel ouderwets, maar daardoor uniek in Amsterdam. We wilden echt uniek zijn. Dat zijn we in bierselectie, eten en sfeer.
De bierkaart is klein maar fijn!
Ja, tien van het vat en tien op fles. Maar we wisselen wel vaak. We gaan niet voor ingewikkelde bieren en ook niet voor degustatiebieren waarvan je er maar een of twee drinkt. Je vindt ook geen IPA’s op de kaart. We schenken mooie Duitse klassieke biertypen, die je in Nederland niet vaak ziet. Onze vaste Duitse bieren, Jever en Weihenstephan, zijn natuurlijk wel bekend, maar we hebben veel wisselende, unieke Duitse bieren.
Zo zijn onze vrienden van Freigeist Bierkultur langs geweest met hun eigen bieren en met Alt en Kölsch uit respectievelijk Düsseldorf en Keulen. We hebben dan ook een ‘anstich’. Dat is het op traditionele wijze aanslaan van het vat. Natuurlijk hebben we ook lokale lager bieren op de kaart en bijvoorbeeld ook de bieren van Nevel voor liefhebbers van wild vergiste bieren.
Daarnaast hebben we een mooie wijnselectie. Veel goede Duitse wijnen, vaak in literflessen. Zelfs wijn uit bag-in-box hebben we. Je ziet dan ook mensen een hele avond gezellig aan tafel zitten om te eten en te drinken. Echt de sfeer die je in het buitenland aan kan treffen. Ongedwongen.