Met deze tips bespaar je energie in de horeca
Er valt veel geld te besparen op energieverbruik. Om de torenhoge kosten wat te beperken hebben wij een paar tips op een rij gezet die jij als horecaondernemer door kunt voeren om de winter makkelijker door te komen.
Keukenapparatuur
Wanneer de keuken wordt geopend, worden vaak alle apparaten meteen ingeschakeld. Denk aan verlichting, ventilatie, ovens ect. Daarop valt meer te besparen dan vaak wordt gedacht. Zo kun je 10% van het volledige verbruik besparen wanneer de gaspitten na gebruik uit worden gezet. Dit principe geldt natuurlijk ook voor warmhoudplaten, grills, ovens en andere kookplaten. Ook door de frituurpan af te dekken als deze even niet in gebruik is, kun je een bijdrage leveren om het energieverbruik te verminderen. Zo blijft het vet warm en hoeft het minder vaak op te warmen. Door de vaatwasser op eco-stand te zetten wordt restwarmte gebruikt om de vaat te drogen. En tot slot kun je kijken naar het stand-by verbruik van apparatuur. Dit zijn sluipverbruikers die na sluitingstijd uitgezet kunnen worden om kosten te besparen.
Bespreek samen met het personeel om welke apparaten het gaat en het belang van de energieverbruik. Om het gemakkelijker te maken, kun je een contactdoos aansluiten voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan. Hierdoor kun je alle apparaten in één keer uitschakelen.
Verlichting
Led-balken zijn weliswaar duurder bij aankoop, maar zijn goedkoper in energieverbruik. Een ledlamp is namelijk 85% zuiniger dan een conventionele gloeilamp. De aankoop verdient zich zo al snel terug. Een goed punt dus om over na te denken wanneer er nieuwe lampen aangeschaft moeten worden. Wanneer je het groots aan wil pakken, kun je natuurlijk investeren in een goed lichtplan.
Lichten die onnodig en soms per ongeluk zijn blijven branden; een foutje die al snel enkele euro's zal kosten. Om dit te voorkomen kun je ruimtes die weinig worden gebruikt voorzien van een bewegingssensor. Met een sensor kun je tot 30% energie besparen, ondanks dat de sensor zelf ook een kleine hoeveelheid elektriciteit verbruikt.
Tochtbestrijding
Een luchtgordijn kan hierbij een oplossing zijn. Het apparaat blaast lucht naar beneden en scheidt zo de lucht buiten en binnen. Misschien is dit je al vaker opgevallen bij winkels. Het 'gordijn' blaast warme lucht en dit houdt de kou buiten. En andersom: blaast het 'gordijn' koude lucht, dan houdt het de warmte buiten. Het voordeel hiervan is dat je een stabiele temperatuur in je zaak creëert, een win-winsituatie dus. Prettig voor je gasten en je bespaart tegelijkertijd energiekosten. Met een luchtgordijn bespaar je rond de 70 tot 80% aan energie ten opzichte van een openstaande deur zonder 'gordijn'.
Daarnaast zijn tochtstrips een makkelijke oplossing voor tocht. Vooral in oude panden zijn er veel kieren en naden waar vocht en tocht doorheen komt. Dit is relatief makkelijk op te lossen door de kieren te dichten met tochtstrips. Maak daarom een rondje door de zaak en check alle kozijnen, leidingen, brievenbussen etc.
Dit geldt natuurlijk ook voor het sluiten van tussendeuren. Dit scheelt warmte en dus energie. Door deurdrangers te plaatsen sluiten de deuren automatisch, deze zijn betrekkelijk goedkoop en eenvoudig te installeren.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen