Gault&Millau Nederland presenteert maandag 5 februari de jaarlijkse restaurantgids in TivoliVredenburg in Utrecht. In de gids worden restaurants beoordeeld op een schaal tot 20 punten. Tijdens de lancering worden ook 18 awards uitgereikt aan de top van de Nederlandse horeca; van chef van het jaar en beste sommelier tot beste nieuwkomer en beste groenterestaurant.
De gidslancering en awarduitreiking van Gault&Millau vindt 5 februari voor de derde keer plaats in TivoliVredenburg. Ieder jaar wordt de Gault&Millau-selectie feestelijk onthuld, waarbij de top van de Nederlandse gastronomie samenkomt.
In de Gault&Millau-gids staan alle restaurants opgenomen die 16 punten of meer hebben gekregen. Krijgt een restaurant 17 punten, dan behoort het volgens de inspecteurs tot de absolute top van Nederland.
Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: "Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z'n allen koesteren en belonen."
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit aan de top van de Nederlandse horeca. Vorig jaar werd bijvoorbeeld Jan Sobecki (Tribeca in Heeze, punten: 19|20) Chef van het jaar en ontving Paul Fagel de Lifetime Achievement Award. In onderstaand grijs kader vind je alle 18 categorieën.