Na een openbare inschrijving en selectie van inzendingen is Utrechtse Horeca Groep als winnaar geëindigd en mag zij het definitieve horecapaviljoen aan de Haarrijnseplas ontwikkelen. Het paviljoen wordt een groene oase en het nieuwe eindpunt voor buurtbewoners, stadsgenoten en dagjesmensen in Leidsche Rijn. De opening is gepland voor het zomerseizoen van 2025. De horecagroep is opgericht door de vrienden Perry Overeem, Marco van Basten, Edwin Oosterlaar, Frank Rijkaard en Barry Atsma.
Foto: Artimpressie van het strandpaviljoen gemaakt door Monk Architecten
Het winnende ontwerp van Utrechtse Horeca Groep is duurzaam en scoorde het hoogst op de eisen en ambities die de gemeente Utrecht heeft uitgevraagd. Het paviljoen, ontworpen door Monk Architecten, heeft een minimale impact op de omliggende natuur. Het nieuwe horecapaviljoen gaat op in het landschap dankzij boomconstructies en ronde vormen. De focus ligt op dubbelfuncties: het dak dient als thermische schil en waterbuffer, terwijl dakoverstekken zorgen voor schaduw. Op het dak genieten gasten van het uitzicht en leren ze met behulp van informatiebordjes meer over de aanwezige flora en fauna in de directe omgeving van het horecapaviljoen. Binnen komt een verkoelend groendecor en -interieur. Verder is er een kas waar de keuken verse groenten en kruiden kan kweken.
"We zijn vereerd met deze toewijzing om in Utrecht een nieuw en duurzaam strandpaviljoen neer te zetten", zegt Perry Overeem namens de Utrechtse Horeca Groep. "Een plek waar de natuurlijke omgeving wordt omarmd en waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen ontspannen, socializen en een leuke tijd hebben. Dat is immers waar een strand met een bijhorend paviljoen voor is bedoeld. Onze missie is om de favoriete plek te zijn van onze gasten en medewerkers. Dit gaat op deze hotspot vanaf volgend jaar zomer zeker lukken."
Het huidige horecapaviljoen Key West opende in 2014 als tijdelijke voorziening voor tien jaar. De populariteit van het strand heeft ertoe geleid dat de strandzone intact blijft en er nu ruimte is voor een definitief paviljoen dat voldoet aan de huidige ambities van de gemeente Utrecht. Om iedereen een gelijke kans te bieden voor de ontwikkeling van een nieuw horecapaviljoen startte de gemeente Utrecht in januari 2024 een selectieprocedure. De selectiecommissie beoordeelde de ingezonden plannen op basis van beeld, ondernemerschap, duurzaamheid en het grondbod. Het plan van Utrechtse Horeca Groep scoorde op alle gebieden hoog en kwam als winnaar uit de bus.
Utrechtse Horeca Groep werd in 2021 opgericht door de vrienden Perry Overeem, Marco van Basten, Edwin Oosterlaar, Frank Rijkaard en Barry Atsma. Vanuit restaurant Dengh ontstond het plan om iets nieuws te beginnen. Binnen drie jaar tijd werden HAL22, Kortjak, Bar Basta, Club Claar en De Blend aan het portfolio toegevoegd. De missie van de mannen luidt: we willen alles nét even anders en beter doen en de favoriete plek zijn voor onze gasten én medewerkers. Plekken waar wij zelf ook graag komen.