Nieuwe generatie vakantieparken: ‘Het is een booming business’
De wereld van vakantieparken is volop in beweging. Sterker nog, Nederland heeft te maken met een volgende generatie vakantieparken, met duurzaamheid, design, goed eten en drinken en service als topprioriteit. Jonge ondernemers staan op, terwijl grote spelers doorontwikkelen. “Horeca krijgt een steeds grotere rol in dit segment.”
Tekst: Iris Kranenburg
Wie slaapt bij het in 2021 geopende The Unbound van Pebbles Gockel en Ton van Oosten, heeft het gevoel op de Veluwe te zijn. De werkelijkheid is dat het groen ogende park met designhuisjes, goed restaurant, wellness en allerlei hotelachtige services ‘gewoon’ staat in Amsterdam-West. Een regelrechte hit.
En zo zijn er (steeds) meer individuele ondernemers actief in het booming segment van vakantieparken. Neem Rutger van de Maat. Hij is mede-eigenaar van Mölke in het Overijsselse Zuna. Het familiebedrijf bestaat al bijna vijftig jaar, maar vernieuwt continu. Van de Maat: “We hebben een nieuw slow living-concept. Dit is een levensstijl waarbij je in deze drukke wereld toch tijd hebt voor jezelf en naasten.” Hoe merkt de gast dat bij Mölke? “Je vindt hier nu wellness-huisjes, boomhutten, yoga-klasjes, een streekwinkel en een lokaal ontbijt. Maar ook: livemuziek tijdens het diner, filmavonden en fluisterbootjes. Alles in een festivalsfeer.”
Kleine vs grote spelers
Deze succesvolle ondernemers moeten het opnemen tegen de grote spelers. Want ook dáár gebeurt veel. Terwijl Center Parcs honderden miljoenen investeert in bestaande parken en zich met TerHills in België ook stort op het luxe segment, neemt Roompot Landal GreenParks over en imponeert Dormio met een gloednieuw ‘state of the art resort’ in Maastricht. Alle partijen bouwen bovendien aan duurzame parken in binnen- en buitenland.
Horeca-exploitatie
Dat merkt Don van Schaik, mede-oprichter van Dormio. Met twaalf luxe resorts en meerdere locaties op de planning is het een betekenisvolle speler in het recreatiesegment. Vooral de totaalbeleving trekt volgens de ondernemer aan. Zo heeft elk vakantiepark een eigen restaurant. “Door het restaurant onderdeel te laten worden van onze totale bedrijfsvoering en goede f&b-managers in dienst te nemen, kunnen we het zelf exploiteren én is het laagseizoen in onze verwachtingen ingecalculeerd.” Vakantieparken die hun f&b-activiteiten uitbesteden kiezen vaak voor grote clubs. Zo werkt Center Parcs met cateraar Albron en Parc Residence Thorn met restaurantketen Humphrey’s. Van Schaik van Dormio heeft minder goede ervaringen met zo’n structuur. “Horeca-exploitatie door externe partijen bleek bij ons niet te werken. Horecaondernemers wilden op rustige dagen dicht, terwijl wij vinden dat gasten hier altijd terecht moeten kunnen.”
Kraanen en Pietersma van adviesbureau Ginder herkennen dat. “De belangen lopen vaak uiteen. Parkeigenaar en horeca-exploitant kunnen van mening verschillen over het concept, de openingstijden en het organiseren van feesten en partijen.” Toch hebben veel vakantieparken volgens de twee wel goede restaurants. “Die worden dan gerund door een zelfstandig horecateam van de recreatieondernemer onder leiding van een karaktervolle kok en gastheer of -vrouw.” Als voorbeeld noemen ze restaurant De Keizer van TerSpegelt in Eersel en De Wolventuin van De Kleine Wolf in Ommen. Een derde optie om de horeca te regelen is samenwerking met lokale restaurants die bijvoorbeeld in een app worden getipt, zoals gebeurt bij Cuber (Hoenderloo) en Landal-park Exloo (Drenthe).
Het kleinschalige Brinckerduyn in Appelscha
De grote ontwikkelaars
- Roompot heeft het 209 bestemmingen, waarvan 114 in Nederland. Dit jaar openen Roompot-resorts in o.a. Brouwersdam en Zwartewaal. Roompot werd opgericht in 1965 en is een Zeeuws bedrijf. In 2020 werd het eigendom van investeringsmaatschappij KKR. Binnenkort neemt het Landal GreenParks over.
- Landal GreenParks heeft zo’n 100 parken in Europa, waarvan ruim 60 in Nederland, en valt binnenkort onder Roompot. Het Nederlandse bedrijf werd opgericht in 1954 en in 2018 werd het Amerikaanse investeringsfonds Platinum Equity eigenaar.
- Dormio werd in 2001 opgericht door Don van Schaik en twee compagnons. Nu wordt het geleid door hem én Roel de Boer en Ben Suërs. Dormio heeft 12 resorts en hotels in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. In juli opent Nieuwvliet-Bad en in ontwikkeling zijn resorts in Medemblik, Exloo, Zoutelande, Maasbommel en Veluwemeer. Recent bereikte Dormio Group voorwaardelijke overeenstemming over de overname van ruim 30 Roompot-parken.
- Center Parcs heeft 29 parken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Er worden, vanwege een herpositionering, honderden miljoenen geïnvesteerd in bestaande parken, waaronder De Eemhof en Het Heijderbos (afgerond) en dit jaar de Limburgse Peel. Het bedrijf werd 55 jaar geleden opgericht door Piet Derksen en is nu van het Franse Pierre & Vacances.
- EuroParcs is opgericht door de familie Vos, waarvan Wim Vos jr. er nu nog als CEO leiding aan geeft. In 2019 stapte private equity-bedrijf Waterland aan boord als meerderheidsaandeelhouder en sindsdien groeit het bedrijf snel, o.a. door de overname van Droomparken. Er zijn nu 65 parken in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk.
Naar elkaar toegroeien
Dat de segmenten vakantieparken en horeca steeds meer naar elkaar toe groeien, is duidelijk. Sommige parkeigenaren stappen zelfs de ‘echte’ horeca in: ontwikkelaar The Dutchen opende Heavens Hotel in Hoorn (en besteedt het restaurant uit) en Dormio opende het Wijnhotel in Valkenburg. Pietersma van adviesbureau Ginder ziet andersom ook kansen: “Voor hoteliers is de stap niet heel groot om lodges of cabins te verhuren aan gasten. Zij zijn gewend om 24 uur per dag om te gaan met logiesgasten.” Anders is het volgens hem voor restauranthouders. “Het vraagt heel wat van jou, je marketing, investeringen en organisatie om continu gasten over de vloer te hebben. Het is echt een andere tak van sport.”
Nieuwe onderscheidende jaarrondparken in NL
Deze parken zijn net open:
- De 200 kleurrijke chalets en safaritenten én alle entertainment op Molenwaard in Ottoland zijn volledig in Fien en Teun-stijl. Een plek voor ouders met kinderen.
- Na jaren bouwen is Dormio Resort Maastricht af. Het resultaat? Een mini-stad met luxe huisjes, een sterrenrestaurant en andere horeca.
- Pak je vanaf Zuid-Beijerland de pont? Dan beland je op Tiengemeten. De nieuwe trekpleister is daar het hippe TinyParks, dat een jonge doelgroep aantrekt.
- Het kleinschalige Brinckerduyn in Appelscha heeft 34 luxe en duurzame prefab huisjes van Unbrick, inclusief buitenkeuken, privé-zwembad, jacuzzi en sauna.
- Cuber in Hoenderloo, een samenwerking tussen Break Away Concepts en Roompot, heeft strak ontworpen huisjes met de services van een goed hotel.
- The Unbound voelt als een natuurlijk oase, maar is ‘gewoon’ in Amsterdam. Je vindt eigentijdse cabins, een restaurant, wellness en services die passen bij een hotel.
- Roompot opende het duurzame Qurios in Gulpen, met 185 cottages waar het Limburgse heuvellandschap is opgenomen in het design.
The Unbound in Amsterdam (links) en Roompot Brielle (rechts)
Later in 2023 open:
- Erve Raewyck voor vakanties met honden (al deels open)
- Roompot Brouwersdam (april)
- Europarcs Hindeloopen (april)
- Dormio Resort Nieuwvliet-Bad (zomer)
- Roompot Brielle (zomer)
- Sanduyn van The Dutchen in Schoorl (zomer)
- Europarcs Cadzand (zomer)
- Résidence Lage Vuursche van TopParken in Bilthoven (later 2023)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen