Ruim 70% van de horecaondernemers kampt nog altijd met een personeelstekort. Voor 40% van hen is dit zelfs de grootste belemmering in de bedrijfsvoering. Het leidt tot een verhoogde werkdruk, burn-outklachten en vaak ook tot een lagere servicegraad. Buitenlands personeel aantrekken kan een oplossing zijn.
‘Buitenlands personeel? Dat lijkt me veel gedoe’, is een veelgehoorde reactie. Inderdaad kom je voor wat uitdagingen te staan: taal- en cultuurbarrières en huisvesting, maar de voordelen van het aantrekken van buitenlands personeel wegen vaak op tegen de nadelen. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet het als een aantrekkelijke oplossing voor het aanhoudende personeelstekort.
Voor werknemers uit de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland heb je namelijk geen werkvergunning nodig omdat zij vrije toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt. EER-werknemers hoeven alleen een BSN-nummer aan te vragen als ze langer dan vier maanden blijven Dit maakt het proces van werving en selectie eenvoudiger.