Sinds 1972 helpt Blycolin de hospitality branche met het vinden van een passend antwoord op ieder linnenvraagstuk. Door het uit handen nemen van het linnenbeheer kan de hotellerie zich volledig focussen op de gast en diens beleving. De dienstverlening van Blycolin gaat verder dan Nederland. Ook voor hotels in België, Luxemburg, Duitsland en Polen verzorgt Blycolin de gehele linnenservice van begin tot eind.
Van het planten van zaden in de grond voor de katoenplant tot het aan de deur afleveren van een hoogwaardig linnenproduct, Blycolin is erbij betrokken. Ook daarna zit Blycolin niet stil. Door middel van een landelijk netwerk van eigen wasserijen en partnerwasserijen wordt het linnen voor hotels, restaurants en vakantieparken gereinigd en terug geleverd. Het hele logistieke proces eromheen wordt uit handen genomen, net zoals de voorraadbeheersing en opslag van het linnen. De kwaliteit van de service en het materiaal staan bij Blycolin op één.
Ook impact en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers binnen de visie van Blycolin. De textielindustrie heeft een grote invloed op mens en milieu. Het produceren, transporteren en wassen van textiel, verbruikt veel water en energie. Daarnaast is het belangrijk dat het gehele proces voor de katoenboer eerlijk verloopt.
Blycolin neemt de verantwoordelijkheid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen serieus en is van mening dat transparantie de basis vormt voor een eerlijk MVO-beleid. Het is noodzakelijk dat de klant inzicht heeft in de herkomst van het product en de grondstoffen. Tot deze transparantie behoort ook het geven van openheid over de impact van het textiel.
Lees verder onder de foto's.
Hoewel verduurzaming al jaren prominent op de agenda staat, blijft het de komende tijd nog volop in ontwikkeling. CEO van Blycolin, Marc van Boekholt: “Recent hebben we in onze vestiging in Heerenveen geïnvesteerd in een zonnepaneelinstallatie, die maar liefst 748 MwH energie opwekt uit ongeveer 1760 zonnepanelen. Daarvan leveren we dertig procent terug op het net. Ook zijn we bezig met energie-, warmte- en waterterugwinning. In al onze vestigingen wordt daarin geïnvesteerd.”
Niet alleen het proces wordt verduurzaamd, ook naar het product wordt kritisch gekeken. Door het gebruik van hoogwaardig materiaal gaat het linnen zo lang mogelijk mee. Linnen dat uiteindelijk wordt afgekeurd, kan worden gebruikt als grondstof voor een ander product.
In 2022 heeft Blycolin een samenwerking gehad met MARTAN, een duurzaam modemerk, dat van afgekeurd linnen kleding ontwierp voor de opening van de Amsterdam Fashion Week. Hoewel mooie initiatieven, probeert Blycolin uiteindelijk antwoord te krijgen op de vraag: kunnen we structureel van oud linnen nieuw linnen maken. En zo ja, hoe? Zo kan de cirkel van linnen rond worden gemaakt en de circulaire visie worden gerealiseerd.
“Wij denken dat samenwerking verduurzaming van de sector kan versnellen. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen met collega’s in de vorm van het duurzaamheidsinitiatief Cibutex”, aldus Van Boekholt. “Het doel is om ons textiel dat aan het einde van de levenscyclus zit, terug te brengen als grondstof in de textielketen. Een laken voor een laken zeg maar.”
Lees verder onder de foto's.
Modemerk MARTAN ontwierp van afgekeurd linnen van Blycolin outfits voor de Amsterdam Fashion Week.