Vergroening op terras DeDAKKAS in Haarlem
Een boom zonder wortels in de grond: het roept wellicht de associatie op met een bonsaiboompje in de vensterbank. Maar wie na de heropening een bezoek brengt aan horecapaviljoen DeDAKKAS in Haarlem krijgt toch echt een ander beeld. The Urban Jungle Project heeft in samenwerking met de Gemeente Haarlem, de Rabobank Haarlem en eigenaren van DeDAKKAS Dennis de Waart en Jeroen Spek vier bijzondere bomen in het terras gehangen om de horecagelegenheid van een groene impuls te voorzien.
Beperkte Biodiversiteit in de stad
Het stedelijk klimaat staat onder druk door de sterke urbanisatietrend, die ervoor zorgt dat steeds meer mensen in de stad gaan wonen. De beperkte aanwezigheid van biodiversiteit in de steden leidt tot klimaatproblematiek, die zich uit in oververhitting tijdens warme periodes, overstromingen in natte periodes en een algehele verslechtering van de luchtkwaliteit.
Zo kan het op een warme dag in Haarlem zo vijf graden warmer zijn op de Grote Markt dan in de Haarlemmerhout. De natuur is de oplossing, maar hoe vindt die haar weg in onze druk bevolkte en versteende steden?
Jungle in de stad
Het antwoord komt van dak-innovator Stef Janssen van The Urban Jungle Project: “We moeten de natuur laten trouwen met techniek, om te kunnen vergroenen op plekken waar dit normaal niet kan. Zo realiseren we de jungle in de stad”. Zijn innovatie is een echte boom, tot wel acht meter hoog, die niet in de grond geworteld staat, maar in een lichtgewicht constructie hangt. De boom heeft dus een heel beperkt grondpakket en weegt daardoor maar een fractie van het gewicht van een boom die afhankelijk is van de bodem. De vierhonderdvijftig-kilo-wegende opstelling is daarmee geschikt voor plaatsing op plekken en gebouwen die daar niet voor ontworpen zijn.
Ongebruikt dakoppervlak
Landschapsarchitect en mede-initiatiefnemer Maarten Grasveld: “Daken zijn de vijfde gevel van de stad, er ligt een enorme potentie in het vergroenen van deze ongebruikte ruimte in steden. Rotterdam bijvoorbeeld heeft zo’n twee miljoen vierkante meter aan ongebruikt dakoppervlak. Door deze daken te vergroenen brengen we de biodiversiteit terug in de stad en maken we onze steden leefbaarder.”
Een duinlandschap in de binnenstad van Haarlem
Uiteindelijk is de ambitie om op het dak van parkeergarage De Kamp, naast het paviljoen van DeDAKKAS, een stadspark van achthonderd vierkante meter te realiseren in de vorm van een duinlandschap. Een binnenstedelijk natuurgebiedje met een eigen ecosysteem, waarin water wordt gebufferd, fijnstof wordt opgenomen en biodiversiteit een thuis vindt. Met volwassen bomen die de nodige schaduw verzorgen.
Dansende bomen DeDAKKAS
De ‘dansende’ bomen vormen de eerste stap. En volgens Dennis de Waart, initiatiefnemer van DeDAKKAS, is dat een goede zaak. “We hebben met DeDAKKAS één van de lelijkste plekken van Haarlem omgetoverd tot een fijne ontmoetingsplek met prachtig uitzicht over de stad. Nu willen we de volgende stap zetten om de natuur hier ook tot haar recht te laten komen. De transformatie van lelijke betonnen parkeergarage naar natuurgebied in hartje centrum zou een geweldige nieuwe impuls voor ons project en de stad Haarlem zijn.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen