Een stijgend aanbod in horecapanden zou een logisch gevolg zijn van de huidige crisis. Dat grote aanbod zien we nu alleen niet terug. Integendeel zelfs. Er is minder aanbod dan in het topjaar 2019. Bram Stokman van horecamakelaarskantoor Adhoc, legt uit waardoor dit komt.
Tekst: Kristi Houtkamp
“De interesse in panden groeit juist. Voor de grote steden, waar wij met name actief zijn, overtreft de vraag het aanbod. In 2021 was er 25% minder aanbod dan in het topjaar 2019. Dat is best vreemd te noemen.”
“Horecaondernemers denken dat het onverstandig is om nu hun zaak te verkopen, terwijl wij ervaren dat bedrijven prima (en vlot) worden verkocht in deze onzekere periode. Daarnaast is er de overheidssteun, die weliswaar niet dekkend is, maar er blijkbaar toch voor zorgt dat ondernemers deze tijd lijken te kunnen uitzitten.”
“Er zijn altijd kapitaalkrachtige investeerders met uitbreidingsplannen. Maar de vraag naar horecapanden leeft nu ook bij starters, bij ondernemers die al meerdere zaken hebben en bij ondernemers die naast hun bestaande restaurant zijn gestart met bezorgen en takeaway. In veel gevallen bleek dat lucratief en blijven ze dit doen, ook na heropening. Hun keuken is echter niet altijd geschikt voor zowel het bereiden van gerechten voor de gast in het restaurant als voor takeaway of bezorgen. Ook draagt het wachten van de bezorgers binnen of voor de deur van het restaurant niet positief bij aan de sfeer en uitstraling van het bedrijf.”
“De prijsstelling voor de panden die wel vrijkomen, is niet opvallend veranderd en zeker niet lager. Wel is er meer onderhandelingsruimte dan voor corona, merken we. Zowel verkopers van bedrijven als vastgoedverhuurders – particuliere en institutionele beleggers – zijn nu tevreden met een redelijk goede deal. De absolute hoofdprijs lijkt momenteel minder belangrijk. Er is waardering voor enthousiast ondernemerschap en de verkopende of verhurende partij wil dat waar mogelijk faciliteren.”
“Zeker. Starters hebben nog geen (corona)schulden opgebouwd en de vooruitzichten zijn goed – de coronabeperkingen worden op enig moment ingetrokken en dan, zo blijkt uit eerdere heropeningen, neemt het ondernemen een vlucht.”
“Wij denken niet dat de panden die zijn aangehuurd dit jaar of de komende jaren weer massaal leeg komen. De horecasector is veerkrachtig. Ondernemers die failliet gaan, openen op een gegeven moment toch weer een horecazaak. We zien wel dat steeds meer ondernemers zélf overwegen te stoppen, om welke reden – financieel of mentaal – dan ook. Dat kan wellicht leiden tot beperkte leegstand.”