Wat is de toekomst van De Librije? 'Stapje voor stapje meer afstand'

De Librije in Zwolle
Gepubliceerd op: 15 april 2025

Wat is de toekomst van De Librije? 'Stapje voor stapje meer afstand'

In de nieuwe rubriek Familiebedrijven spreken we oude én nieuwe generaties horecaondernemers over vernieuwing, het in stand houden van tradities en uitdagingen rondom een overnameproces. Dit keer: Jonnie en Thérèse Boer (eerste generatie) en Jimmie Boer en Nelson Tanate (tweede generatie) van restaurant De Librije*** in Zwolle. “Ik ga ervan uit dat ze de ramen niet zwart schilderen.”

Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Chantalle Laurent (portretten) en Pieter D’Hoop (gerechten)
Op de hoofdfoto, v.l.n.r.: Jimmie Boer, Jonnie en Thérèse Boer, en Nelson Tanate

Jonnie en Thérèse Boer nemen in 1993 restaurant De Librije van Ed Meijers over in Zwolle, waar ze dan beiden al een paar jaar werken als respectievelijk chef-kok en maître-sommelier. Datzelfde jaar nog ontvangen ze hun eerste Michelinster, in 1999 gevolgd door een tweede ster. In 2004 volgt de ultieme bekroning: een derde Michelinster, die ze inmiddels al 21 jaar bezitten. In de loop der jaren komen hier steeds meer restaurants bij (zie grijze kader), waaronder Brass Boer Thuis* in Zwolle en de Caribische versies hiervan op Bonaire en Curaçao.

Overdracht aandelen

Tijdens het dertigjarig jubileumfeest in 2023 maakt het echtpaar bekend dat ze De Librije en hun andere restaurants langzaam gaan overdragen aan hun kinderen Isabelle (21) en Jimmie (24) en head chef Nelson Tanate (34). De eerste stap is de verkoop van aandelen (Isabelle en Jimmie allebei 10%, Nelson 5%) - ze noemen de nieuwe constructie De Librije 3.0.

'De komende jaren moet de overname steeds meer vorm gaan krijgen'

De komende jaren moet de overname steeds meer vorm gaan krijgen, zegt Nelson Tanate. “We geven het de tijd. Het voelt niet goed om een datum te prikken en dan afscheid van elkaar te nemen. De overgangsperiode zal organisch gaan en die gaan we goed benutten - we kunnen nog genoeg van Jonnie en Thérèse leren. We zien wel wanneer het moment komt. Voor mij hoeft het ook niet snel. Stapje voor stapje zullen ze steeds meer afstand nemen.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen. Thérèse en Jonnie Boer (links) en Nelson Tanate en Jimmie Boer (rechts).

Therese-Boer-en-Jonnie-Boer-2 Nelson-Tanate-en-Jimmie-Boer-2

Restaurants Familie Boer en Nelson Tanate

Zwolle:

  • Restaurant en hotel De Librije
  • Brass Boer Thuis
  • Brasserie Jansen
  • Senang restaurant & lounge

Curaçao:

  • Brass Boer Curaçao

Bonaire:

  • Brass Boer Bonaire 
  • Club Tropicana beach brasserie
  • Club Tropicana BBQ at the beach 
  • Brasserie (nog te openen)
De-Librije-Zwolle-1

  De Librije in Zwolle

Mede-eigenaarschap

Voor Jimmie Boer betekent het mede-eigenaarschap vooral een grotere verantwoordelijkheid. Verder verandert er niet zoveel voor hem. “Natuurlijk, het is nieuw, maar het is met name goed voor de toekomst dat het is vastgelegd. Ik blijf de komende jaren hetzelfde opleidingstraject volgen in de keuken, dat maak ik gewoon af. Ik wil blijven doorleren en mij doorontwikkelen. Steeds een stapje hoger komen in de piramide in de keuken. Ik ben nu chef de partie en doe momenteel de vis. Ik begin met leidinggeven en ga langzaam het traject van souschef in.”

Nelson: “Ik ben opgeleid in De Librije. Begon op mijn achttiende als stagiair en groeide door tot head chef. Op een gegeven moment heb ik uitgesproken dat ik graag wilde leren ondernemen. Ik had niet de intentie om weg te gaan, maar ik wilde wel blijven groeien. Na gesprekken met Jonnie en Thérèse ging ik meekijken bij de restaurants in Nederland, om kennis te delen en de chefs daar te helpen. Toen werd ik verantwoordelijk voor Nederland en later voor alle restaurants, ook op Bonaire en Curaçao. Dat vond ik wel spannend, de grootste verandering is dat nu ook het buitenland op mijn bordje ligt. Ik ben blij dat we samen de toekomst ingaan.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nelson-Tanate
Nelson Tanate (rechts) begeleidt in de keuken van De Librije koks die de Alliance Gastronomie opleiding volgen

Leerschool

Jonnie: “Isabelle en Jimmie zijn nog jong, ze hebben tijd nodig om door te groeien. Isabelle werkt bij Brass Boer Bonaire en blijft nog een jaar op het eiland om daar een nieuwe brasserie op te starten. Dat is een goede leerschool voor haar. Het eerste half jaar van een nieuwe zaak is chaos, heftig, waarbij ze tegen allerlei dingen aan gaat lopen."

"Volgend jaar gaat Jimmie ook weer op pad. Hier is alles vertrouwd, het buitenland is een goede leerschool. Uiteindelijk gaan ze zelf ideeën krijgen en het samen regelen. Hoe het gaat worden? Nou, ik ga ervan uit dat ze de ramen niet zwart schilderen.”

'We hadden de aandelen ook kunnen schenken, maar dat vonden we geen goed idee'

Therese: “Het team is heel sterk en daar krijgen ze steun van - samen gaan ze het doen. Ze hebben ook die kennis nodig, omdat ze zelf nog jong zijn. We hebben jaren geleden een plan gecreëerd, wat tactisch het beste is en we liggen mooi op schema. Ze gaan ervoor, ze doen het omdat ze het leuk vinden, omdat ze het vak mooi vinden. Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen.”

Jonnie: “We hadden de aandelen ook kunnen schenken, maar dat vonden we geen goed idee. Zij moeten die kracht voelen dat er iets moet gebeuren. Dat als het slecht weer wordt, ze moeten knokken om het goed te krijgen. Het gaat een keer minder worden, maar dan zijn wij er ook nog om te helpen.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Jimmie-boer-en-Nelson-Tanate Zwart-wit-Resto


Collega's en zakenpartners

De gezamenlijke overname van de aandelen maakt Jimmie en Nelson tot collega’s én zakenpartners. Waarbij Nelson in de keuken ook nog eens de baas is van Jimmie. “Dat maakt niks uit in onze relatie”, zegt Nelson. “De beste weg is de eerlijke weg. Ik ga Jimmie niet anders behandelen dan de rest. Dat is niet de goede strategie, ook niet voor Jimmie zelf. Dus er is eigenlijk niks veranderd, we denken alleen nog beter na over de stappen die we nemen.” Jimmie knikt: “Als je jong bent doe je alles meer voor de lol, inmiddels is het wel duidelijk dat het echt serieus is. Elke stap is nu gericht op de toekomst.”

Instappen op drie sterren

Jonnie en Thérèse hebben de afgelopen decennia De Librije opgebouwd tot een driesterrenrestaurant. De opvolgers kunnen in dat opzicht alleen maar ‘gelijkspelen of verliezen’. Dat klinkt als een behoorlijke erfenis. Thérèse: “Zo voelt het niet hoor. Vergeet niet dat ze hier zijn opgegroeid, ze weten wat erbij komt kijken op dit niveau.”

Jonnie lacht: “Het is een mazzeltje voor ze, hoeven ze al dat werk niet te doen. Thérèse: “Alle ellende hebben wij al gehad, ze komen in een gespreid bedje.” Jonnie: “Nee, even serieus. Het is heel leuk als je de sterren zelf behaalt, maar als je plezier uit je werk haalt, elke dag met een goed gevoel naar je werk gaat en de kwaliteit bewaakt is dat gewoon heel mooi. Het gaat helemaal niet om de sterren. Natuurlijk, het is prachtig dat ze er zijn, daar zijn we ontzettend blij mee. Maar het is een gevolg van wat echt belangrijk is.”

Hij wijst naar het restaurant: “Het gaat om wat daar gebeurt; de gasten, het personeel, het eten, dat alles in balans is met elkaar.” Tanate: “We werken hier al jaren op het hoogste niveau, dus dat zijn we gewend. Ik ben heel erg van de structuur en strategie, om mezelf te blijven uitdagen. En dat zal zo blijven, ook als Jonnie en Thérèse zich terugtrekken."

"Hoe zich dat uit? Er streng op zijn dat het altijd beter kan en moet. Oftewel: overal beter in worden, volgens de filosofie van De Librije. Een beter gerecht creëren dan het vorige gerecht. De organisatie nog strakker maken, nog efficiënter werken. Zorgen dat de chefs goed zijn, dat het personeel blijer is dan de dag ervoor. Een heel klein stapje is ook een stap hè. Als je op dit niveau werkt, is een kleine verbetering al een hele grote stap.”
Gerecht-de-Librije-1 Marigold-Gerecht-De-Librije-Zwolle
Artikel delen