Wouter Verkerk: 'Bij moderne horeca horen digitale oplossingen'

Wouter Verkerk - advertorial Horeko

Wouter Verkerk: 'Bij moderne horeca horen digitale oplossingen'

Sceptisch over horecasoftware? Nergens voor nodig. Sterker nog, een horecazaak kan in deze huidige tijd niet meer zonder, vindt Wouter Verkerk, adviseur en trendwatcher op het gebied van Horeca en Gastvrijheid. "Je moet even doorbijten. Maar als je niet bovenop de bal zit, ben je te laat."

Het horecabedrijf zit in een transitie, vertelt Wouter Verkerk. Als spreker en adviseur komt hij veel over de vloer bij horecazaken, en hij ziet dat steeds meer zaken in de branche worden gerund als een gewoon bedrijf. Verkerk: "De rol van de horecaondernemer is veel breder geworden. Je hebt te maken met marketingacties, met personeelsbeleid, regels… Alles is veel ingewikkelder geworden." Kortom, de moderne horeca ziet er heel anders uit dan die van een aantal jaren geleden.

Meebewegen

Digitalisering in de keuken en op de werkvloer is dan ook niet meer weg te denken, ook niet in de horeca, aldus Verkerk. "De werkelijkheid van nu is over drie maanden alweer achterhaald. Dus is het goed om real-time inzicht te hebben, zodat je daar tijdig op kun inspelen. Zeker in deze tijden van stijgende prijzen en personeelstekorten is het belangrijk om mee te bewegen. Als je niet op de bal zit, ben je te laat."

Horecasoftware - advertorial Horeko_Nobel-36

Zie het als een nieuwe collega

Toch zijn er nogal wat vooroordelen over de invoering van digitale horeca-oplossingen. Het zou ingewikkeld zijn. Of veel tijd kosten. Zit daar niet ook een kern van waarheid in? Verkerk: "Zeker, het kost even tijd. Niets gaat vanzelf. Om digitale oplossingen voor je te laten werken, moet je investeren. Zie het als een nieuwe collega. Die moet je ook inwerken. En zo is het ook met een nieuw, digitaal systeem. Geef personeel de tijd om ermee te leren werken. En kies daarvoor een periode waarin het wat rustiger is."

Functieprofielen aanpassen

Heeft hij nog tips voor ondernemers die overwegen ook digitale oplossingen zoals die van Horeko aan te schaffen? Verkerk: "Als je het besluit, pas dan de functieprofielen aan. Wie is er verantwoordelijk voor? Je ziet vaak dat dat wordt vergeten. En tuurlijk, het kan zijn dat sommige medewerkers er liever niet aan beginnen. Want ja, alles wordt opeens meetbaar. Maar als je het formeel vastlegt, samen met de S.O.P.’s, is het gewoon duidelijk voor iedereen."

Tijdslijn

"Belangrijk is ook om een realistische tijdspanne te maken", aldus Verkerk. "Bedenk vooraf wat je wanneer nodig hebt. Je zult dan zien dat sommige features zo geavanceerd zijn, dat je daar beter nog even mee kunt wachten. Wees realistisch en accepteer dat het een mix is van persoonlijke input en automatisering. En blijf nadenken: 'Dit werkt nu fijn. Zijn er facetten waar je het ook voor kunt inzetten?' Het voordeel op de langere termijn: op het moment dat je het goed hebt ingericht, heb jij weer tijd voor andere dingen. En hoef je je niet meer druk te maken over de dingen van vandaag."

Tips van Wouter Verkerk:

  1. Zie een systeem als die van Horeko als een collega die je moet inwerken
  2. Voer het in in een periode waarin het wat rustiger is
  3. Pas functieprofielen en S.O.P’s erop aan
  4. Implementeer niet alles tegelijk. Maak een realistisch schema samen met je accountmanager
  5. Kies een tijdlijn voor de toekomst en blijf nadenken: waar kan ik deze feature nog meer voor gebruiken?

Maak nu de stap naar moderne horeca

Wil je de stap maken naar moderne horeca? Kijk dan eens op de website van Horeko voor de meest praktische horeca software van dit moment: Kitchen manager en Employee manager in een pakket.

Bekijk de praktische horeca software van Horeko 

Artikel delen