Yves Mullenders van De Poshoorn, Maastricht: ‘Team is sleutel tot succes’

Yves Mullenders en De Poshoorn

Yves Mullenders van De Poshoorn, Maastricht: ‘Team is sleutel tot succes’

Hij is 42 jaar, maar heeft al een heel horecaleven achter zich. De energieke Limburgse ondernemer Yves Mullenders van Stadsherberg en Tapperij De Poshoorn in het Maastrichtse stadsdeel Wyck liet zich altijd coachen en wilde altijd leren. Nu is hij gelukkig met zijn goedbezochte zaak en wil hij zijn ervaring gebruiken om ook anderen op weg te helpen. Een ding staat voor hem vast: “Je team is je sleutel tot succes.”

 

Tekst: Gerard Molenaar

Foto’s: De Poshoorn

 

Na een opleiding Bachelor of Commerce te hebben gevolgd begon Mullenders in 2007 zijn Stadscafé Lure in het Maastrichtse Jekerkwartier. Het ondernemen werd hem eigenlijk al met de paplepel ingegoten door zijn ouders, die beiden ook ondernemer waren. Meteen aan het begin van het gesprek vertelt Mullenders al dat hij zich tien jaar lang heeft laten coachen.

“Ik wilde mezelf ontwikkelen en dan is het goed om te praten met mensen die meer kennis en ervaring hebben. Ik heb altijd mensen om me heen verzameld met meer kennis, want daarvan kun je zelf groeien. Ik begon bij het bekende café In de Karkol en daar heb ik het concept gastvrijheid heel goed in mij opgenomen. Als je zelf met je poten in de modder hebt gestaan, dan heb je de beste basis om te gaan ondernemen.”

Gewoon hard werken

“Om kennis te vergaren werd ik bijvoorbeeld lid van de Ronde Tafel en dan kom je allerlei interessante mensen tegen van wie je iets kunt leren. Zo kan ik vriend en ondernemer Rino Soeters altijd bellen voor advies. Tegelijkertijd vind ik dat ik nu als ervaren ondernemer ook iets moet teruggeven en een van de ambities die ik heb, is om jonge ondernemers te helpen."

'Veel jonge ondernemers leunen te snel achterover

"Ik zie dat veel jonge ondernemers te snel achterover gaan leunen. Dat was bij mijn eerste zaak wel anders. Ik was er van 's ochtends tien tot twee uur 's nachts, dan maak je gewoon veertien uur per dag. De succesfactor van de horeca is naar mijn mening hart voor de zaak hebben en passie, maar ook gewoon hard werken. Natuurlijk zijn er ook gewoon ‘money driven’ ondernemers en daar is op zich niets mis mee, als gastvrijheid maar centraal staat.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De-Poshoorn-Maastricht-zwart-wit
De Poshoorn Maastricht in zwart-wit

Gastvrijheid centraal

Mullenders doelt op bepaalde zaken waar gasten bijvoorbeeld alleen op het terras welkom zijn als ze ook iets van de menukaart bestellen. “Alleen even wat drinken is er niet bij. Dat is voor mij ondenkbaar. Iedereen is hier welkom, ongeacht de bestelling.” De ondernemer kijkt terug op zijn eerste jaren en constateert dat hij zich jarenlang over de kop heeft gewerkt.

“Op een gegeven moment heb ik er een compagnon bijgehaald. Lure heb ik na twaalf jaar verkocht. Vanaf 2013 had ik er ook een tweede zaak bij, bistro Bouchon d'en Face. Uiteindelijk heb ik dat verkocht en wordt dat nu bestierd door drie oud-werknemers van Lure.” Het was niet alleen maar succes. Mullenders is heel open over het concept Clichée. “Dat pakte anders uit dan ik had gedacht. Het was een all day-concept waar je kon ontbijten en waar je streetfood kon krijgen."

"In de avond was het ook een cocktailbar. Die combinatie werkte gewoon niet goed genoeg en dat zie ik dan als een leerervaring. Misschien kwam dit concept te vroeg. Uiteindelijk heb ik het verkocht aan mijn chef-kok en inmiddels is het een succesvolle en goedlopende zaak. Ik wilde al mijn aandacht volledig vestigen op De Poshoorn.”

*De tekst gaat verder onder de foto's van De Poshoorn.

Poshoorn-Maastricht-2 Poshoorn-Maastricht

De Poshoorn

Toen hij in 2017 De Poshoorn overnam, was het al een bekende naam in Maastricht. Een bruin café met daarboven ook nog tien hotelkamers. Mullenders heeft er fors in geïnvesteerd. "Eerst het interieur en later ook het terras en hotel. Na de overname heb ik eerst een houten vloer laten leggen en vervolgens de bar aangepakt. Ook de bierkaart was aan onderhoud toe en die heb ik uitgebreid met goede speciaalbieren. Dat zijn er nu zo’n honderd.

*De tekst gaat verder onder de foto.

Hotelkamer-Poshoorn-Maastricht

^Hotelkamer de Poshoorn in Maastricht.

Twee medewerkers hebben inmiddels een StiBON 1 diploma, van wie er een niveau 2 gaat doen. Zij hebben veel bierkennis en zorgen voor het bierige karakter van De Poshoorn. Ik geef ze de vrijheid om zelf bieren te selecteren en in te kopen. We hebben nu een ‘schatkist’, een koeling met 20 tot 25 bijzondere bieren, waarvan sommige voor vijftien euro op de kaart staan. Bij de bar hangen twee schermen met ons Untappd-menu. Zelf dronk ik, toen ik hier vroeger als student werkte, Duchesse de Bourgogne en mooie Kriek. Pas tijdens corona heb ik mijn eerste Chouffe gedronken en sindsdien drink ik meer gangbare speciaalbieren.”

'Meubilair van goede kwaliteit is het visitekaartje van je zaak'

Terras als maatwerk

Toen Mullenders de zaak overnam, investeerde hij meteen in een nieuw terras. Afgelopen jaar deed hij dat nogmaals. “We hebben nu een terras waar we zowel koppels als grotere gezelschappen kunnen ontvangen. De functies van binnen hebben we naar buiten gebracht, dat was het doel van het nieuwe terras."

Voor Mullenders is een terras maatwerk. "Je uitgangspunt moet altijd zijn welke functie je wil vervullen met je terras en voor welke doelgroepen het wordt ontwikkeld. Bijna niemand wil groepen op zijn terras, maar wij hebben er juist bewust voor gekozen. Ze kunnen zelfs reserveren en dat kan echt (nagenoeg) nergens anders. Ik heb ook echt geïnvesteerd in het meubilair, want dat moet echt van goede kwaliteit zijn, het is het visitekaartje van je zaak.”

*De tekst gaat verder onder de foto.

Terras-poshoorn-Maastricht
Het terras van de Poshoorn in Maastricht

Bierondersteunend

De keuken van de Poshoorn is wat Mullenders bierondersteunend noemt. "We zijn gewoon een goed eetcafé en je kunt hier een heerlijk glas wijn krijgen, maar we hebben heel veel aandacht voor bier. Zo organiseren we avonden met biercocktails en bieden we uiteraard ook combinaties van bier en eten aan. In de keuken maken we alles zelf, er komt niets uit een potje."

"Op de kaart hebben we gerechten die je bijna niet meer in Wyck ziet, zoals het traditionele zuurvlees. We hebben Luikse ballen met Brand Oud Bruin en verder Beers & Bites voor groepen en een heerlijke huisgemaakte Biramisu als dessert. We willen met onze keuken steeds meer bierondersteunende gerechten serveren. Onze vrouwelijke Spaanse chef maakt bijvoorbeeld fantastische albondigas waar veel bieren goed bij passen."

"Op onze menukaart komen biersuggesties bij de gerechten en we gaan ook meer koken met bier. Eigen brood en zelf een huisbier brouwen bij Brand staan ook nog op mijn wensenlijst. Steeds meer bierbeleving dus, maar De Poshoorn is er voor iedereen.”

Gemêleerd gezelschap

De bezoekers van De Poshoorn vormen een gemêleerd gezelschap van locals en studenten tot toeristen en zakelijke gasten. “Het is me gelukt die mix hier te krijgen. We zijn nooit een stapkroeg geweest en dat willen we ook niet zijn, maar je kunt hier wel een goede borrel drinken. Ik ben heel gelukkig met wat ik heb en ik koester het."

"Als ik hier in de herfst op een vrijdagmiddag de zaak zie vollopen met mensen die komen borrelen, dan kan ik op een afstandje staan te genieten. Ik denk dat we onderscheidend zijn doordat we een modern bruin café zijn, maar ook hotel en restaurant met een mooie bierspecialisatie en een bierondersteunende keuken en ook nog een fantastisch terras. Onze hotelkamers zijn zeer goed bezet en ik denk dat ik De Poshoorn wel de huiskamer van Wyck mag noemen."

"Toen ik hier twintig jaar geleden zelf werkte, was Wyck al upcoming en het is alleen maar beter geworden. Hier in Wyck is De Poshoorn de enige zaak met de uitstraling van een bruin café. Het leuke is dat Wyck een ander type ondernemer heeft dan de binnenstad. Ik heb een goed contact met mijn horeca-collega's hier en we vullen elkaar eigenlijk allemaal aan.”

*De tekst gaat verder onder de foto's.

Gerechten-de-Poshoorn-Maastricht1 Gerechten-de-Poshoorn-Maastricht2

Team is sleutel tot succes

Voor Mullenders is zijn team een belangrijke sleutel tot succes. "Ik geloof heilig in een goede werkplek voor de medewerkers en we hebben echt een Poshoornfamilie gecreëerd. Dat is altijd mijn doel geweest. Ze moeten het leuk vinden om hier te werken en dan trek je weer nieuwe mensen aan. Als ik sollicitanten heb, kijk ik niet in eerste instantie naar wat ze kunnen, maar vooral of ze in het team passen, want je kunt iedereen alles leren. Je team is je grootste asset.

Mijn medewerkers krijgen maar één opdracht: plezier in je werk hebben. Met dit team trek ik weer bepaalde nieuwe mensen aan. Natuurlijk gaat het niet helemaal vanzelf, want als ondernemer ben en blijf je ook altijd politieagent en je moet af en toe sturen en aanwijzingen geven.”

Heel gelukkig

Mullenders is een gelukkig mens, maar op de vraag of hij toch nog weer iets nieuws wil beginnen, aarzelt hij bij het geven van een antwoord. "Ik heb zaken opgezet en weer doorverkocht en dat vind ik leuk. Maar nu zit ik in een andere fase van mijn leven en ben ik vader en wat ik heb, is goed. We draaien hier een fantastische omzet, we hebben leuke gasten en ik heb een fantastisch team. Ik heb jarenlang heel veel uren gemaakt en het is ook fijn om af en toe een klein stapje terug te kunnen doen. De vraag is inderdaad nu of ik dit tot mijn pensioen blijf doen of dat ik misschien toch nog weer iets ga opstarten. Voorlopig ben ik hier heel gelukkig."

De zaken van Yves Mullenders in Maastricht

  • 2007-2019: Stadscafé Lure, Jekerkwartier
  • 2013-2016: Bouchon d'en Face met compagnon Gyan Vliegen, Wyck
  • 2018-2022: Clichée Streetfood & Bar, Jekerkwartier
  • Sinds 2017: Stadsherberg & Tapperij De Poshoorn, Wyck
Artikel delen