Je staat er niet altijd bij stil, maar behalve het interieur van een horecazaak is ook het lichtplan cruciaal voor de beleving. Dat komt door het simpele feit dat gasten hun eten goed moeten kunnen zien, maar te veel licht kan ervoor zorgen dat de sfeer net zo gezellig wordt als op een kantoor met tl-licht. Een lichtplan bedenken voor een horecazaak is moeilijker dan je misschien denkt. Hieronder vind je 5 tips voor een lichtplan voor een horecazaak of restaurant.
Een lichtplan laten maken begint bij het vinden van de juiste balans tussen het lichtplan en je interieur. Met een goede balans creëer je nog meer sfeerbeleving in je restaurant en zorg je ervoor dat je het goed doordachte interieur niet tekortdoet. Elk restaurant is anders ingericht en vraagt daarom om ander licht. Een donker café met donkere meubels en donkere kleuren op de muur kan bijvoorbeeld iets meer wit licht gebruiken dan bijvoorbeeld een restaurant met moderne frisse kleuren die door warm licht gedempt worden.
Naast een goede balans in je lichtplan is ook een goede basis voor het lichtplan belangrijk. Basisverlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Een goede basis is cruciaal voor de manier waarop mensen de menukaart kunnen lezen of het eten op hun bord kunnen zien. Basisverlichting zorgt dat de kleuren van het eten goed naar voren komen op het bord. Het zou vervelend zijn als gasten hun eten op het bord als onaantrekkelijk ervaren omdat het verkeerde licht is gebruikt.
Sfeerverlichting is ook belangrijk, maar is niet van belang voor de zichtbaarheid van de menukaart of het eten op het bord. Deze lampen zijn decoratief en verhogen slechts de sfeer en beleving van je gasten. Naast basis- en sfeerverlichting hanteren horecazaken vaak normeringen voor lichtsterktes voor bepaalde onderdelen van de horecazaak, zoals bij de kassa of in de keuken. Daar zijn deze lichtsterktes afgesproken voor veiligheid en zichtbaarheid.
Het lichtplan voor een lunch is anders dan voor de avond. Bovendien heeft Nederland veel horecazaken die na een bepaald tijdstip de stoelen aan de kant schuiven voor een avondje vol muziek en dans. Dat vraagt om een ander lichtplan dan overdag of zelfs 's avonds, als er eten geserveerd wordt. Flexibiliteit in het lichtplan is om die reden heel belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door dimmers te gebruiken voor de lampen, maar ook door licht aan een rails te hangen of beweegbare spotjes te gebruiken. Op die manier kun je het lichtplan op elk moment aanpassen voor grote groepen, veranderingen van lunch naar diner, voor een avond vol dans of gewoon als je het interieur enigszins aanpast.
Bestaande lampen vervangen door energiezuinige ledverlichting is niet altijd makkelijk. Het is volgens kenners geen kwestie van de ‘spotjes omwisselen’. Begin je een nieuwe zaak? Dan is ledverlichting wel een uitkomst. Deze soort verlichting bespaart ontzettend veel energie op de lange termijn. De lampen kosten vaak iets meer dan klassieke gloeilampen of halogeen, maar gaan langer mee en zijn veel duurzamer. Bovendien zijn de kleuren en lichtsterktes van ledverlichting steeds beter en diverser geworden de laatste jaren. Naast ledverlichting voor een nieuwe zaak kun je voor een duurzamer restaurant ook denken aan tijdschakelaars die 's nachts uitgaan of bewegingssensoren voor plekken waar licht niet de hele avond nodig is. Je kunt dan denken aan de toiletten en de garderobe.
Het maken van een lichtplan is niet eenvoudig. Een restaurant is geen woonkamer en vraagt om totaal andere regels. Het zou bijvoorbeeld vervelend zijn als gasten hun menu niet kunnen lezen, omdat je lichtplan te donker is. Een ongezellig lichtplan zal daarnaast gasten niet naar je zaak trekken, zelfs als je menukaart en interieur op orde zijn. Een professioneel bedrijf zoals Straluma kan je helpen met het opzetten van een lichtplan. Dit voorkomt onnodige fouten en verbetert zo de horeca-ervaring van je gasten.