

Beste restaurants Haarlem: deze 13 zaken zijn een bezoek waard
De afgelopen jaren zijn er veel restaurants geopend in Haarlem. Van sterrenrestaurants tot een bistro die je direct naar de straten van Parijs brengt. In dit artikel staan de 13 beste restaurants van Haarlem volgens Michelin en Gault&Millau.
1. Ratatouille Food & Wine*
Michelinster en 16,5 punten bij Gault&Millau
Aan het Spaarne in Haarlem vind je Ratatouille Food & Wine. Het met een Michelinster bekroonde restaurant is gevestigd in een monumentaal pakhuis met een stijlvol interieur. Het restaurant beschikt over een open keuken, waar chef Jozua Jaring elk gerecht zorgvuldig samenstelt. Gasten eten hier gerechten als plakken licht gegaarde coquilles met van scheermes en kokkels gemaakte saus. Naast een zorgvuldig samengestelde menukaart, is er ook een uitgebreide wijnkaart aanwezig. De inrichting van het restaurant heeft een rustige, chique uitstraling met fluwelen stoelen en beige tinten.
2. ML*
Michelinster en 15,5 punten bij Gault&Millau
Bij Michelinrestaurant ML vind je doordachte gerechten en verrassende smaakcombinaties. Chef-kok Mark Gratama haalt zijn inspiratie uit de Franse keuken en werkt met dagverse en exclusieve producten. Zo combineert hij coquille met ossenworst en hollandaisesaus. De wijnkaart is zorgvuldig samengesteld door sommelier Tim Jesse en vult de smaken aan. Aan de voorkant van het restaurant zorgt gastvrouw Liane Gratama met haar team voor een warme sfeer.
3. Fris
Michelingids en 14,5 punten bij Gault&Millau
Restaurant Fris brengt de smaken van Frankrijk en Azië samen in hun gerechten. De keuken staat onder leiding van Eddie Meijboom, hij past klassieke technieken toe met luxeproducten. Op de kaart vind je gerechten als oesters, snoekbaars en Wagyu. Het is een fine dining-restaurant zonder al te veel poespas. Julius Wever is gastheer en bekend om zijn innovatieve mocktails en zijn drank-foodpairing. Het restaurant is gevestigd aan de rand van het Frederikspark.
4. Mano
Michelingids en 14,5 punten bij Gault&Millau
In een hoekpand aan de Bakenessergracht zit Mano. Vrienden Kevin Kion en Daniël Damen zijn de eigenaren van het restaurant en vormen samen een team in de keuken als chefs. Beiden bereiden de gerechten met een voorliefde voor lokale, seizoensgebonden producten. Het restaurant heeft een warme inrichting met een eigentijds interieur. Het menu is geïnspireerd op de Franse keuken, met internationale invloeden. Je kan gaan voor een à-la-cartemenu of een Chef’s menu van meerdere gangen.
5. Café Samabe
Bib Gourmand
Bij Café Samabe krijg je Indonesische gerechten uit Bali geserveerd. In de keuken, onder leiding van chef-koks Jiani Gritzalis en Hozan Kassem, worden gevarieerde gerechten bereid. Zo worden er rijsttafels geserveerd, vegetarische gerechten en stoofgerechten van vlees of vis. Het restaurant zit in een koloniaal pand en de inrichting heeft veel hout en exotische kleuren, waardoor het voelt alsof je je in een restaurant op Bali bevindt. De eigenaar is Richold Bakker, die al zeven keer een Bib Gourmand heeft ontvangen en in 2024 ook voor Café Samabe.
6. Diga
Michelingids
Restaurant Diga neemt je mee naar de Italiaanse keuken waar je de Italiaanse smaken proeft. In de open keuken wordt gewerkt met verse kruiden uit eigen tuin door executive chef Guido van Rooij. Op de kaart vind je amuses met artisjok en prosciutto of ossenhaas met rozemarijnjus. Achter de bar worden de (alcoholvrije) cocktails bereid en er is er een breed wijnassortiment. Het interieur heeft een strak design met suède banken, zwarte details en hanglampen van lichtbollen. De eigenaar is Pim Serné, ook bekend van Chique des Frites en Restobar Arroz in Haarlem.
7. Moustique
Michelingids
In het centrum van Haarlem vind je Restaurant Moustique. De kaart biedt een ruime optie aan Aziatische inspiraties en vegetarische gerechten. Overdag kan je hier terecht voor zowel lunch als borrel met verschillende broodjes, soepen of borrelhapjes. Tijdens het diner worden er menu’s geserveerd waarbij je kan kiezen uit een 2-, 3- of 4-gangendiner. In de keuken staat eigenaar en chef Jesse van Leeuwen, terwijl gastheer en eigenaar Jelmer Molendijk voor de gasten in het restaurant zorgt.
8. De Zeeuw
Michelingids en 14,5 punten bij Gault&Millau
Ondernemers Janine en Jeroen de Zeeuw zorgen met restaurant De Zeeuw voor een klassieke flair in de stad. Bij binnenkomst voelt het alsof je je in de smalle Franse straatjes van Parijs bevindt. Het restaurant is gevestigd in een sfeervol monumentaal pand met hoge plafonds, donker geschilderde muren en intieme ronde zitjes. De gerechten worden geserveerd in drie- of zesgangenmenu’s en worden bereid door Jeroen in de keuken. Voor in het restaurant zorgt Janine met haar klimaatkast vol wijn voor de juiste, passende wijnen.
9. Frenchie
13,5 punten bij Gault&Millau
Van zonsopgang tot in de late avonduren strijk je neer bij Restaurant Frenchie in het oude centrum van Haarlem. Overdag ontbijt en lunch je hier met een schaaltje yoghurt en granola of een Bao Bun met gefrituurde kip. In de avonduren kan je kiezen uit vis- en vleesgerechten, zoals tong of een flat iron steak. Bijpassend aan de gerechten is er een bijzondere selectie aan wijnen aanwezig. De eigenaren zijn Lisa Landman en chef-kok Tim Eleveld, zij creëren met Frenchie een knus huiskamergevoel met hoge en lage zitjes, veel planten en kleur.
10. Brasserie Bruis
13 punten bij Gault&Millau
Een restaurant met Franse klassiekers en een uitgebreide wijnkaart vind je bij Brasserie Bruis van eigenaren Jozua Jaring (ook eigenaar Ratatouille*), gastheer Lucas Knoll en chef Dennis Frank. Met een selectie van 210 wijnen is er een ruime keuze voor een passende wijn bij elk gerecht. De gerechten zijn geïnspireerd op de Franse keuken met een moderne twist, waarbij je als gast je eigen menu kunt samenstellen.
11. Koper
13 punten bij Gault&Millau
Op de Lange Veerstraat zit sinds mei 2023 restaurant Koper. Chef en eigenaar Bas Noordhuis bereidt klassiek, moderne gerechten, met inspiratie van smaken over de hele wereld. Daisy Noordhuis – de Moor zorgt in het restaurant voor een gastvrije sfeer en zorgt voor de juiste wijn-spijscombinaties. Het menu wisselt elke zes tot acht weken, net zoals de wijnkaart. In het design van het restaurant komen, zoals de naam al verklapt, veel koperen details terug. Zo zijn er koperen potjes, verlichting en koperen schilderingen op het plafond te zien.
12. Le Mortier
13 punten bij Gault&Millau
Restaurant Le Mortier, onder leiding van chef Philippe Favié, biedt een vijfgangenmenu waarbij hij aan tafel de gerechten en bijpassende wijnen toelicht. Favié importeert duurzame wijnen uit de regio, waaronder de cuvée Dionysos van de eigen wijngaard. Het menu is geïnspireerd op de seizoenen evenals de ingrediënten. De wijnen die worden geschonken in het restaurant zijn ook te koop via de eigen webshop.
13. Deplanu
12 punten bij Gault&Millau
Internationale gerechten, een warm interieur en (natuur)wijnen van over de hele wereld: het komt samen bij restaurant Deplanu. Het interieur heeft een warme aankleding met veel hout, maar ook een frisse uitstraling door de lichte kleur op de muren. De houten bar met hoge barkrukken is een ware eyecatcher. Met brood van de bakkerij, verse vis van de visveiling en rundvlees van dubbeldoelkoeien zijn de producten van hoge, duurzame kwaliteit.
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen